«Сьогодні у світі простежується тенденція, коли приватні колекціонери намагаються привласнити духовні та культурні скарби свого народу», - Глава УГКЦ у Львові
  • Суб, 18/05/2013 - 20:25

17 травня 2013 року Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, взяв участь у відкритті постійної виставки «Йов Кондзелевич. Визначна пам’ятка українського бароко – Богородчанський іконостас (1698–1705)» у Національному музеї у Львові імені А. Шептицького. Був також владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ.

 

Додамо, що 2013 року виповнюється 100 років відтоді, як Митрополит Андрей (Шептицький) подарував Національний музей у Львові українському народові, та з часу відкриття першої експозиції.

 

Урочисте відкриття розпочалося під спів «Господи, силою Твоєю», твору видатного українського композитора церковної музики Дмитра Бортнянського, у виконанні Львівської державної чоловічої капели «Дударик» (під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Миколи Кацала). Потім до присутніх звернувся директор Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького п. Ігор Кожан. Він розповів про історичну минувшину Богородчанського іконостаса, наголосивши, ця пам’ятка є унікальною для української культури, зокрема для сакрального мистецтва: «Твір відомого маляра Йова Конзелевича – одна з найкращих перлин доби раннього українського бароко».

 

Як відомо, іконостас створювали протягом семи років – з 1698 по 1705-й. Свою назву він одержав за місцем останнього перебування – містечка Богородчани, що на Івано-Франківщині. У 1916 році, під час Першої світової війни, австрійські військові перевезли іконостас до Відня, де він зберігався у Музеї мистецтв та релігії. А 1920 року іконостас передано із Відня до Варшави. За стараннями Митрополита Андрея та Іларіона Свєнціцького вдалося добитися того, що Міністерство культурної спадщини Речі Посполитої передало іконостас на збереження до Національного музею у Львові, де він і знаходиться сьогодні.

 

«Цього року УГКЦ та весь український народ відзначає сторіччя надзвичайного і символічного жесту. Мій великий попередник Митрополит Андрей протягом багатьох років свого архипастирського служіння рятував духовні скарби нашого народу. Сто років тому все те, що йому вдалося зібрати та врятувати, він передав українському народові. Таким чином тут, у Львові, постав Львівський національний музей», – зауважив Глава УГКЦ, пояснюючи значення цієї столітньої річниці.

 

На його переконання, такий жест Митрополита для нас є повчальним і сьогодні. Бо у світі простежується протилежна тенденція: приватні колекціонери намагаються привласнити собі духовні та культурні скарби народу.

 

Наприкінці свого слова Верховний Архиєпископ УГКЦ наголосив, що цей іконостас врятував Митрополит Андрей. Адже щоб повернути цей скарб українському народові, він викупив його за власні кошти.

 

«Сьогодні діло Митрополита Андрея продовжується. Бо вкотре цей іконостас повертається до очей, сердець, умів та сумління сучасного українця. Дякую всім, хто продовжив цю справу, рятуючи іконостас», – завершив він.

 

У заході взяли участь і представники влади: Голова Львівської ОДА Віктор Шемчук, Голова ЛОР Петро Колодій, Міський голова Львова Андрій Садовий.

 

На завершення прозвучала молитва «Отче наш» у виконанні капели «Дударик». Після цього учасники та гості відкриття виставки оглянули експозицію Богородчанського іконостаса.

 

Наостанок Глава УГКЦ поспілкувався із львівськими журналістами. «Ми часто кажемо, що ми, українці, є народом, у якого вкрали історію і скарби культури та духовності. Богородчанський іконостас є свідченням глибини та висоти нашої духовної культури і її світового рівня. Без перебільшення можна сказати, що цей іконостас справді є скарбом загальнонаціонального значення світового рівня. Я б хотів, щоб іконостас повернувся до храму, але перспектива залежить від Господа Бога, а також від доброї волі працівників Національного музею», – сказав, спілкуючись із представниками мас-медіа, Блаженніший Святослав (Шевчук).

Департамент інформації УГКЦ