«Сьогодні у Вишгороді молимося, щоб на непорушних кордонах нашої держави запанували мир, згода і любов», – Владика Василь Тучапець
  • Втр, 15/05/2018 - 18:13

«Сьогодні ми зібралися в Соборі Вишгородської Богородиці, щоб перед чудотворною іконою Богородиці молитися за мир в Україні, за наш народ за наше військо. Так хочемо випросити у Неї (Богородиці) Божого благословення для нас», – про це сьогодні, у Соборі Вишгородської Богородиці УГКЦ, говорив Владика Василь Тучапець, Екзарх Харківський УГКЦ, під час Молебену за мир і злагоду в Україні за участю Президента України Петра Порошенка, єпископів та духовенства УГКЦ, УПЦ КП, УАПЦ, УПЦ МП.

У своєму слові архиєрей зазначив: «Ми стоїмо перед іконою, якій майже тисячу років. Вона була подарована Патріархом Константинопольським Князю Київському, Мстиславу Великому  у 1131 році. Згодом цю ікону передали до Вишгорода в дівочий Богородичний монастир, де вона була головною святинею. Впродовж років сюди відбувалися паломництва тисяч вірних, щоб у неї благати потрібних ласк!», – наголосив Владика.

Він також зауважив, що Великий Хреститель Князь Володимир, перший храм збудував (Десятинну церкву у Києві), як головний храм на честь Неї – Пресвятої Богородиці, випрошуючи саме у неї Божого благословення та мудрості для того, щоб керувати своїм народом і своєю державою. Просити в Господа сили, щоб відвертав ворогів від його держави, просив здоров’я і довгих років життя та правління.

Єпископ додав, що до Вишгородської Богородиці зверталися тому, що розуміли, що Вона, є наша Небесна Цариця: «В сьогоднішній день так само і ми, через цей Молебен, випрошуємо Божого благословення для нашого народу. Просимо про Боже благословення для нашого Президента, для нашої влади, для нашого війська та для всього нашого народу. Щоб Господь подав мир нашому народу. Щоб відвернув ворогів від нашого народу і щоб на нашій землі – на непорушних кордонах нашої держави запанували мир, згода і любов», – наголосив Владика.

Прес-служба Київської архиєпархії