Сьогодні УГКЦ вшановує пам’ять блаженної Йосафати Гордашевської
  • Срд, 20/11/2019 - 13:01

Сьогодні УГКЦ вшановує 150-річчя з дня народження першої настоятельки Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії – блаженної Йосафати Гордашевської. Саме 20 листопада 1869 року у Львові у незаможній українській родині народилася дівчинка, яку при хрещенні назвали Михайлиною.

Монаше ім’я Йосафата вона отримала у 1892 році, коли разом із о. Єремією Ломницьким і о. Кирилом Селецьким заснували жіночу чернечу спільноту, яка була покликана до апостольської праці серед людей – Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії.

Вона померла на 49-му році життя від туберкульозу кісток 7 квітня 1919 року, в ніч свята Благовіщення Пречистої Діви Марії. Сестра Йосафата була постаттю справді винятковою і святою. Згодом святість сестри підтвердили численні чуда й надприродні речі, які сталися за посередництвом сестри Йосафати. Її тіло після смерті було віднайдено нетлінним і, як мощі святого Йосафата, було перенесено з Відня до Риму.

У листопаді 1982 року земні останки сестри Йосафати були перенесені до невеликої каплиці в Генеральному домі сестер служебниць у Римі. Невеликі частини мощей є по всій Україні, зокрема, у монастирі на вул. Пасічній, 8, у м. Львові. Сотні людей шукали її заступництва у своїх мирських і духовних потребах. Сестри одержали численні свідчення про особливі ласки, отримані завдяки її заступництву.

Беатифікація с. Йосафати відбувся 27 червня 2001 р. у м. Львові під час Святої Літургії у візантійському обряді за участі папи Івана Павла ІІ.

Сьогодні у Львові, в каплиці сестер служебниць НДМ (вул. Пасічна, 8), з нагоди вшанування с. Йосафати відбудуться молебні, також можна буде прикластися до мощей блаженної.