Сьогодні відбудеться проща до Межигір’я
  • Птн, 06/12/2013 - 11:32

Сьогодні, 6 грудня, у Києві відбудеться "Проща до Дзвінкової Криниці", до села Нові Петрівці Вишгородського району, де знаходиться славнозвісна резиденція Віктора Януковича Межигір’я.

До події просять залучити якомога більше активістів, священиків та вірян, аби масово відбути прощу до села. Мапа для всіх бажаючих знаходиться тут. Виїзд заплановано на 11:00 з метро Героїв Дніпра, буде організовано групи активістів по 10-15 людей.

Організатори просять поводитись культурно, не порушувати правила дорожнього руху, аби не спровокувати охорону резиденції.

«Головна умова, це не порушувати правил дорожнього руху, і не проголошувати політичних гасел, які безстроково заборонені на території с.Нові Петрівці, через близькість з наляканими особами, що ховаються за стінами резиденції, яка постала на місці Козацького Межигірського Монастиря», – йдеться у повідомленні групи  заходу.

Довідка:

«Дзвінкова криниця» — стародавнє джерело, розташоване поблизу колишнього Києво-Межигірського монастиря — одного з монастирів під опікою Запорозького козацтва.

Нині це Межигірське урочище в селі Нові Петрівці, що неподалік (за 8 км) від Києва (Вишгородський район Київська область). За легендою, ченці Києво-Межигірського монастиря, пізніше підірваного більшовиками, на місці джерела побудували каплицю із встановленими дзвіночками — коли вода сильним струменем вдаряла по них, то лунав мелодійний дзвін, звідки й пішла назва криниці.

У 1934 році Києво-Межигірський Преображенський монастир був сфотографований і підірваний за рішенням політбюро КПРС. Зберегти удалося лише джерело «Дзвінкову криницю», що славиться смаком, і цілющими властивостями води.

У 1998 р. до 155-річя перебування Т. Г. Шевченка у Межгір'ї «Дзвінкова криниця» відреставрована громадою села Нові Петрівці. Сама територія Межигірського монастиря наразі недоступна пересічному громадянинові через розташування на ній урядового маєтку. Однак джерело «Дзвінкова криниця» відвідують нині тисячі туристів.

Джерело: РІСУ