СОМЕСЕ про тестування лікарських препаратів
  • Чтв, 23/05/2013 - 20:25

Експерти з біоетики Комісії Єпископатів Європейської спільноти (СОМЕСЕ) вважають, що тим людям, які беруть участь в тестуванні медичних препаратів, треба забезпечити кращий захист. На їх думку, пропозиції Європейської Комісії ідуть в доброму напрямку, але могли б піти ще дальше, щоб осягнути цю ціль. Ця заява є реакцією на проект «Розпорядження у справі клінічних досліджень лікарських препаратів, призначених для використання людьми». 29 травня його поставлять на голосування у Комітеті Охорони навколишнього Середовища, Публічного Здоров’я і Безпеки Продовольства Європейського Союзу.

Католицькі експерти підкреслили вартість добровільної участі у дослідницьких проектах і тестах для нових ліків задля добра суспільства. В той же час, фінансові компенсації викликають принципові етичні сумніви. Етика вимагає захисту осіб, найбільш вразливих в даній ситуації на використання як об’єкт експерименту. Піддавати дослідам членів убогого, безборонного суспільства є оправданим лише тоді, якщо воно саме користатиметься результатами досліджень згідно своїх медичних потреб.

Особа може брати участь в експериментах, які не принесуть їй безпосередньої медичної користі,  лише тоді, коли вони мають значення для спільного добра і в той же час не загрожують даній людині ні фізично, ні психічно. На думку комісії, тести не можна проводити на особах, які не можуть висловити на це згоди, хіба що це єдиний шанс добитись необхідних результатів, а передбачені наслідки користі перевищують ризики. Таке стається у екстрених випадках і в небезпеці смерті.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va