«Сопричастя з Єпископом Рима є істиною віри та складовою ідентичності нашої Церкви», — Глава УГКЦ в Римі
  • Нед, 16/02/2020 - 15:46

14 лютого в Папському університеті святого Томи Аквінського в Римі Блаженніший Святослав прочитав лекцію на тему примату Єпископа Рима в сповідуванні та ідентичності Східних Католицьких Церков. Лекція Глави УГКЦ для академічної спільноти одного з найдавніших папських університетів відбулася в рамках екуменічної програми «Ut Unum Sint» («Щоб усі були одно») у співпраці з Папською радою у справах єдності християн.

У своїй доповіді Блаженніший Святослав наголосив, що «примат апостола Петра - це дар Ісуса Христа своїй Церкві», оскільки є «необхідним служінням для збереження та плекання церковної єдності».

Доповідь Глави УГКЦ для наукової спільноти та фахівців в галузі екуменізму відбулася в рамках екуменічної програми катедри Тіллард з нагоди 25-ї річниці виходу у світ енцикліки папи Івана Павла ІІ «Ut Unum Sint» («Щоб усі були одно»). Саме в цій енцикліці св. Іван Павло ІІ  наголошував на  «католицькій доктрині щодо служіння Єпископа Рима» і водночас закликав до «розуміння цього служіння з нової перспективи».

Цитуючи свого попередника патріарха Любомира Гузара, Блаженніший Святослав наголосив, що «примат Єпископа Рима не повинен бути перешкодою на шляху до відновлення церковної єдності», а навпаки, — це «істина віри, яку, зрештою, визнають усі, хто визнає древню традицію християнства першого тисячоліття».

Пояснюючи ідентичність Східних Церков, Блаженніший Святослав підкреслив, що «перебуваючи в повному сопричасті з Єпископом Рима як Східна Церква УГКЦ, відчуває свою місію свідчити православному світу, що єдність з Петром не обмежує і нічого не відбирає від нас, не завдає шкоди помісності, а навпаки, — допомагає їй розквітнути».

Для Східних Католицьких Церков, наголосив Предстоятель УГКЦ, «служіння апостола Петра полягає не лише у його вселенській юрисдикції, а є передусім служінням для вселенського сопричастя». «Примат Єпископа Рима належить до нашої віри та ідентичності» у значенні не канонічного підпорядкування, а вірності дарові Святого Духа для забезпечення єдності Христової Церкви, як це показують нам свідчення наших мучеників. «Ніхто не віддає свого життя за якусь норму закону, лише за віру в Христа і в Його святу Церкву». Таке сопричастя з наступником апостола Петра виявилося «сильнішим за берлінський мур і навіть танки Радянського Союзу».

Блаженніший Святослав наголосив, що Східні Католицькі Церкви «є моделлю повної та видимої єдності й сопричастя Христової Церкви на землі».

Свою доповідь Блаженніший Святослав супроводжував презентацією зображення митрополита Йосифа Сліпого в момент його другого арешу в Маклаково у 1958 році саме в час служіння Божественної Літургії. «Такий спосіб сповідування віри у сопричасті з Єпископом Рима є свідченням віри нашої Церкви, за яке наші мученики віддавали своє життя», - наголосив Глава УГКЦ та подарував пам’ятну світлину для університету.

Додамо, що серед доповідачів кафедри Тіллард є брат Енцо Б’янкі, засновник екуменічного монастиря в Бозе (Італія), Марія Воче, президент Руху фоколярів, кардинал Вальтер Каспер, президент-емерит Папської ради у справах єдності християн, брат Алої, настоятель спільноти в Тезе, митрополит Калліст Уер з Православної Церкви Константинопольського патріархату, та інші провідні діячі у сфері екуменічного діалогу. Папський університет святого Томи Аквінського в Римі є альма матір’ю для Глави УГКЦ, де він навчався у 1994-1999 роках, захистивши свою докторську дисертацію в галузі богословської антропології та морального богослов’я візантійської богословської традиції.