Союз без європейського духа
  • Чтв, 11/04/2019 - 12:17

Слід припинити процес інтеграції в його актуальній формі, щоб повернути Союзу його правдивого європейського духа, що слідує з історії Старого Континенту,- вважає Архиєпископ  Джампаоло Крепальді, багаторічний секретар Папської Ради «Iustitia et Pax», а зараз ординарій м. Трієст і директор католицької обсерваторії суспільної науки кард. Ван Туана. Арх. Крепальді провів оцінювання Європейського Союзу з точки зору навчання Церкви. Він прийшов до висновку, що у таких основоположних питаннях як спільне добро, принцип субсидіарності і світськість держави сучасна практика Євросоюзу віддаляється не лише від католицького суспільного вчення, але й від європейської моделі суспільного життя.

Арх. Крепальді, наприклад, зауважив. Що Євросоюз цілком не дає собі раду з поняттям спільного добра, не може його охарактеризувати і розглядає його виключно в утилітарних категоріях, применшуючи його до добра держав чи політичного апарату. В результаті його діяльність може служити не добру, а «спільному злу». Так відбувається у випадку, наприклад, коли європейські інституції, в ім’я погано зрозумілого спільного добра, чинять тиск на окремі країни, щоб запровадили до свого законодавства так звані нові права людини.

Щоразу більше проблем Європейський Союз має також із принципом субсидіарності. Від часу Маастрихтського договору він розвивається в напрямку великої супердержави. Велике занепокоєння викликає також питання світськості. Євросоюз декларує свою нейтральність щодо релігії, однак насправді поширює нову релігійну байдужість та європеїзм як абсолютну ідеологію, який накидає понаднародний урядовий апарат. Євросоюз прагне усунути з публічного простору усіляке посилання на Абсолют, і не зауважує, що таким чином сам надає своїй політиці абсолютну цінність, - зазначає ординарій Трієсто. Він наголошує, що ключовою справою тут є визнати центральне місце Бога у світі. Це – конститутивний елемент нашої цивілізації, про що багаторазово нагадували Європі Іван Павло ІІ і Бенедикт XVI.

Як інформує Vatican News, Архиєпископ Крепальді говорив про це минулої суботи в Мілані під час Днів католицької суспільної науки, які спільно організували Обсерваторія кард. Ван Туана і портал Nuova Bussola Quotidiana.