Спадщина Бенедикта XVI - Церква належить Христу
  • Втр, 19/02/2013 - 15:24

До закінчення Понтифікату Бенедикта XVI залишається 10 днів. 28 лютого Папа проведе свій останній день в папських покоях Апостольського палацу. Потім, після перебування в Кастель-Гандольфо, він оселиться в монастирі на території Ватикану, щоб молитися про благо Церкви. "Для блага Церкви" – так Папа пояснив своє рішення залишити Престол св. Петра.

Про прихильність цьому ідеалу він багато разів свідчив упродовж свого Понтифікату і особливо в його останні дні. Благо Церкви для нього важливо насамперед тому, що Церква належить не нам і навіть не наступникам св. Петра. Церква  належить  Христу. Про це Святіший Отець говорив під час загальної аудієнції 13 лютого 2013р.  "Я зробив це у повній свободі для блага Церкви, після того, як довго молився і здійснив перед Богом іспит совісті (...) Мене підтримує і освітлює переконання, що Церква належить Христу, Який ніколи не дозволить, щоб їй бракувало  керівництва і турботи", – сказав Папа.

На думку Бенедикта XVI, коли Церква належить Христу, тоді поділи і егоїстичні прагнення до домінування є просто неприйнятними. На початку Великого посту, в Попільну середу, він сказав, що треба починати з відмови від зла. "Я особливо думаю про гріхи проти єдності Церкви, які розділяють тіло Церкви", – сказав він і додав, що якщо Великий піст пройде в "явній церковній єдності" – це буде "смиренним і цінним знаком  для тих, хто далекий від віри або байдужий до неї".

Також в останні дні свого Понтифікату Папа дав нам завдання на майбутнє: слухати Слово Боже і дозволити Його волі вести нас. "Церква, Мати і Вчителька, кличе всіх своїх членів духовно оновитися, рішуче навернутися до Бога, відчужуючи зарозумілість і егоїзм  для того, щоб жити в любові. Цей Рік віри, Великий піст – час особливо сприятливий для відкриття віри в Бога, як базового критерію нашого життя і життя Церкви", – сказав Святіший Отець. За словами  Бенедикта XVI, нова ера християнства почнеться з навернення віруючих до найбільш центральної події – зустрічі з Ісусом. Саме до цього Папа закликає Церкву, особливо цими днями.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va