Спеціаліст з відносин між ЗМІ і Церквою про твіттер Папи
  • Птн, 30/11/2012 - 00:03

Оголошене відкриття твіттера Бенедикта XVI викликало деякі дискусії щодо того, чи повинна Церква йти за "комунікаційною модою" і чи не призведе це до перетворення євангельського послання в слогани. На цю критику відповів в інтерв'ю радіо Ватикану фахівець в області відносин між Церквою та ЗМІ, головний редактор журналу "La Civiltà Cattolica", блогер і журналіст о. Антоніо Спадара. За його словами, 3 грудня (день коли почне діяти мікроблог Папи в "Твіттері") близький до 12 лютого. А саме в цей день у 1932 р. Пій XI вперше звернувся до віруючих на хвилях Ватиканського радіо. "Через присутність Бенедикта XVI в" Твіттері "розшириться можливість ділення євангельським посланням", - зазначив експерт.

 

Відповідаючи на питання, чому Папа вибрав саме соціальну мережу, о. Спадара  зазначив, що сьогодні занадто мало просто передавати релігійне послання, але ним необхідно ділитися. Соціальні мережі, на його думку, саме є таким місцем, де відбувається ділення цінностями, ідеями, бажаннями, питаннями і відповідями. Тому, на думку єзуїта, присутність Папи в "Твіттері" є цілком "нормальною: тобто, відповідною тому способу, яким спілкується сучасна людина".

 

О. Спадара  зазначив, що створення твіттер-мікроблогу Папи не обумовлено гонкою за модою чи просто бажанням "бути присутнім". Навпаки, це наслідок відносин між ЗМІ і Церквою, які розвиваються впродовж останніх десятиліть. Він нагадав слова Святішого Отця про те, що соціальні мережі "можуть допомогти сучасній людині знайти простір для тиші, привід до молитви, медитації, ділення Божим Словом". Це, на думку священика, обумовлює присутність християн в інтернеті: вони тут не "через  моду", але тому, що сучасна людина "живе" також і тут.

 

Єзуїт нагадав, що згідно з словами Папи в коротких посланнях, "часто не більш довгих за біблійний вірш", які характерні для соціальних мереж, "можна виражати глибокі думки", які допоможуть людям у роботі над їх внутрішнім світом. Це, однак, на думку о. Спадара  вимагає великої роботи над мовою, щоб в коротких посланнях поєднати мудрість і конкретність і, таким чином, "нести  повсякденність і сіяти в ній маленьке зерно - елемент роздумів і медитацій".

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va