Спільна Божественна Літургія Української та Румунської Греко-Католицьких Церков у катедрі Св. Георгія Архідієцезії м. Феррари
  • Срд, 15/06/2016 - 14:16

У сьому неділю після Пасхи, 12 червня 2016 року, коли відзначаємо згадку Отців І-го Вселенського Собору, що відбувся у Нікеї, у катедральному храмі Св. Георгія міста Феррара (регіон Емілія–Романа), була відслужена Божественна Літургія Св. Івана Золотоустого італійською мовою у візантійському обряді.

 

Богослужіння було організоване при сприянні курії римо-католицької архідієцезії Феррари-Комаккіо та румунською громадою м. Болонья разом з іншими громадами Румунської церкви в Італії, за участю Української греко-католицької громади м. Феррара, з метою ознайомлення італійських вірних із східною літургійною традицією Католицької церкви. Від Української церкви на Богослужінні були присутні Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Владика Діонісій Ляхович та капелан громади Воскресіння Христового м. Феррари - протоієрей Олександр Сапунко разом з вірними. Через непередбачливу перепону, у Літургії не зміг взяти участь Владика Віржіл Берчеа, єпископ єпархії Орадеа - Маре від Румунської церкви. Літургію очолив протопресвітер Маріел Муресан, настоятель румунської громади м. Болонія, у співслужінні духовенства та вірних румунських спільнот, разом із о. Олександром Сапунком та представниками духовенства Римо-католицької церкви.

Перед початком Божественної Літургії із словами привітання до присутніх звернувся Владика Луїджі Негрі, архієпископ дієцезії Феррара-Комаккіо. У своєму слові єпископ пригадав події Флорентійського собору та історичне значення катедрального храму дієцезії у церковній історії та подякував українським і румунським греко-католикам за спільну молитву у катедральному храмі.

Проповідь для присутніх виголосив о. Олександр Сапунко, в якій, нав’язуючи до недільного Євангелія, яке представляє Архієрейську молитву Спасителя, «щоб усі були одно», звернув увагу молільників на опорні основи єдності на сімейному, церковному та суспільному рівнях. На думку проповідника, годі будувати єдність у парафії чи між церквами, якщо немає її розуміння, бо єдність починається вибудовуватися у родинах, у т.зв. домашній церкві, яка за навчанням Папи Франциска, повинна будуватися на щоденному самопожертвуванні, яке окреслюють слова: «прошу, дякую і перепрошую», і є ефективні не лише у стосунках сім’ї, але і у церковних спільнотах. «Особливо тепер, ми повинні підтримати сім’ю, коли вона переживає кризу та різного роду загрози, де у Європі, яка була збудована на християнських засадах, забракло сьогодні єдності, щоб захистити сім’ю та її права, які випливають з Божого права», - було зазначено у проповіді. Ще одна тема, яка була сигналізована перед вірними обох церков та італійською громадою - це терпіння українського народу з приводу агресії і несправедливої війни на Сході України, до якої увагу мовчазної Європи привернув Святіший Отець Франциск. Воднораз було відзначено, що як румунська, так і українська греко-католицькі церкви у минулому пережили непрості часи катакомб та переслідування, проте, вони «воскресли», і свідками цього «воскресіння» є ми з вами, які повинні свідчити про єдність та будувати її, зберігаючи вірність своїм церквам та своїй духовній тотожності та властивій кожному народу ідентичності.

Наприкінці Літургії Владика Діонісій звернув увагу присутніх на важливості єдності, яка випливає із навчання самого Божественного Спасителя, адже поділи, брак сопричастя – це болючі рани і анти-свідчення християнства. Після Літургії Архієрей поспілкувався з вірними та духовенством.

Зібрані кошти під час Літургії румунське духовенство вирішило передати для постраждалих  від війни на Донбасі.

Анна Гриб

від громади Воскресіння Христового м. Феррара