Спільна коляда на парафії Покрова Пресвятої Богородиці у Вінниці
  • Срд, 10/02/2016 - 17:46

На завершення святкування різдвяних свят, в неділю 7 лютого 2016 року, на парафії Покрова Пресвятої Богородиці, м. Вінниця, відбулась Спільна коляда.

            Після ранішньої Служби Божої, наш храм наповнився гарним співом. Розпочали колядувати діти, наш парафіяльний дитячий хор, і ми всі поринули у світ української різдвяної мелодії.

            Думаю, що не секрет – на коляду приходять люди, які бажають дарувати людям радість, прославляючи Бога. Як і кожного року, зі своїми колядниками до нас завітали священики нашого деканату: зі Жмеринки, Липовця, а також з с. Щітки, с. Погребище та с. Очеретня.

            Гурт колядників Жмеринського районного будинку культури показав глядачам театралізоване дійство з елементами обряду за участю персонажів: Маланки, Василя, кози, Господаря та Господині. У виконанні гурту звучали старовинні і сучасні колядки та щедрівки притаманні Жмеринському району.

            За доброю традицією минулих років, допомагали створити атмосферу справжнього українського спільного, родинного свята колядники з с. Щітки. Гурт щітецьких колядників, як бачимо, збільшується щороку. Дуже цінним є те, що цей колектив у своєму репертуарі має колядки, які співали жителі села з давніх давен.

            Прославляли народження Ісуса Христа і починаючі колядникові гурти. Це діти з с. Очеретня і с. Погребище 2 (художний керівник і диригент - о. Василь Окрепкий) та молодь з Липовця.

            Голосно колядував також представник м. Бар брат Антон. Щирими оплесками глядачі дякували йому за чудовий спів.

            Родзинкою цьогорічної зустрічі, був виступ студентського хору Вінницького училища культури і мистецтв імені М. Леонтовича (художний керівник - п. Ольга Бобошина). У виконанні хору прозвучали обробки маловідомих колядок та щедрівок автентичного характеру сучасних композиторів. Прекрасне вокальне виконання було доречно поєднане з елементами хореографії, грі на дримбі та ударних інструментах.

            Високий рівень майстерності показав і студентський чоловічий вокальний ансамбль «Бревіс» училища культури і мистецтв (художний керівник - п. Ярослав Кушка).

            Також несподіваним був виступ вокального ансамблю «Лілея» Вінницької дитячої музичної школи №2. Учениці 7 класу віншували та натхненно співали колядки, радуючи присутніх звучанням своїх чистих і ніжних голосів, що славлять Бога.

            Гарно і досить незвично колядував вокальний дует дівчат із нашої парафії Юля Кінас і Оля Дуркалець та спільнота Матерів молитви. Ділилася Різдвяною Радістю з усіма нами також і наша п. Ольга Крива (дяк парафії), яка знає дуже багато колядок. Серед них є чимало ексклюзивних. Цю жінку можна назвати берегинею української народної пісні.

            Заключним акордом свята був виступ парафіяльного хору. Колектив полюбляє співати колядки у обробці сучасних українських композиторів. Так було і цього разу.

            Взагалі того дня у храмі прозвучало дуже багато колядок, і у всіх присутніх було таке відчуття, що разом з нами колядувало Небо.

            Тому що, коляда – це не просто подія чи захід, це особлива зустріч: Бога з людиною. Бог ініціює цю Зустріч, яка стає спільною радістю всіх. Вона дає крила, приносить правдиву, внутрішню радість, яка походить з любові Бога і виражається в любові до Бога, який стає нашим ближнім.

Коляда – це дійсно родинне свято, спільна радість, - через те і спільна коляда: спільна радість Неба і Землі.

Тому наважимось та подякуємо Богові за щедрі ласки та Дари Різдвяних свят!