Спільнота св. Егідія: Без літніх людей немає майбутнього
  • Срд, 20/05/2020 - 15:05

У своїй заяві, перекладеній багатьма мовами, члени Спільноти св. Егідія вказують на негуманність та незаконність «вибіркової системи охорони здоров’я», що нехтує похилими віком людьми.

«Без літніх людей немає майбутнього» – таку назву має заява Спільноти святого Егідія, опублікована в середу, 20 травня 2020 р., та поширена різними мовами на багатьох веб-порталах світу. Окрім Андреа Ріккарді, засновника Спільноти, до заяви вже приєдналися представники політики, культури, науки та бізнесу з різних країн. Автори заяви, як зазначено в її підзаголовку, закликають «до оновленої гуманізації суспільства» та виступають проти «вибіркової системи охорони здоров’я». 

Не можна легітимізувати «культуру відкинення»

Члени Спільноти святого Егідія висловлюють занепокоєння тим, що в умовах пандемії Covid-19 літнім людям загрожує велика небезпека. Кількість померлих серед похилих віком, а особливо, масові летальні випадки в геріатричних закладах, не можуть залишити байдужими. В заяві підкреслюється неприпустимість того, аби жертвувати життям літніх людей заради молодших і здоровіших, піддаючись ментальності, яку Папа Франциск називає «культурою відкинення немов непотребу». 

Миритися з такою «вибірковою системою охорони здоров’я» неприпустимо з людської, правової, релігійної точки зору, а також з перспективи медичної деонтології. Наголошується, що не можна стверджувати про жодний «стан необхідності», який легітимізує винятки з цих принципів.

“Припущення, що перспектива коротшої тривалості життя призводить до “правового” зменшення його цінності, з юридичної точки зору є варварством. А якщо це відбувається через нав’язування (з боку держави чи органів охорони здоров’я) проти волі людини, то це є черговим неприйнятним позбавленням прав людини.”

– читаємо в заяві.

Не відкидати покоління, що побудувало наш добробут

Торкаючись питання внеску людей похилого віку в суспільство, члени Спільноти святого Егідія наголошують: «Не можна залишати помирати покоління, яке боролося проти диктатури, трудилося над відбудовою після війни та побудувало Європу». 

В заяві вказується на необхідність дотримуватися принципів рівності в ставленні та загального права на лікування, що були завойовувані століттями. «Цінність життя залишається однаковою для всіх, – пишуть автори. – Ті, що знецінюють слабке й уразливе життя найстарших, готуються знецінити життя всіх».