Спільнота святого Егідія: різдвяні обіди для 240 тисяч потребуючих
  • Птн, 28/12/2018 - 09:52

У світі зростає не лише бідність, але й солідарність. Таким є висновок Спільноти святого Егідія за підсумками вже традиційної різдвяної ініціативи

Понад 240 тисяч людей у 77 країнах світу зібралися за святковими столами, взявши участь у різдвяних обідах, організованих Спільнотою святого Егідія. Починаючи з римської базиліки Санта-Марія-ін-Трастевере, де 1982 року був започаткований цей звичай, зібравши літніх людей, яким в цей радісний день загрожувало залишитися самотніми, спільнота в різних куточках планети згуртувала за святковими столами безхатченків і біженців, дітей вулиці та підлітків, що живуть в важких соціальних ситуаціях, убогих та похилих віком, тощо.

Велика родина, в якій є місце для кожного

Як зазначив Марко Імпальяццо, Голова Спільноти святого Егідія, мова йде про люд, де ті, хто допомагає, змішуються з отримувачами допомоги, про «велику родину, в якій є місце для всіх». «Цьогорічна активна участь свідчить про те, що існує можливість дати відповідь на культуру опущених рук та замкненості, що, як, іноді, здається, є панівною, повертаючи багатьом людям надію на майбутнє, яке слід будувати разом», – наголосив він.

Благословення від Папи Франциска

Організатори вказують також на зростання рівня солідарності. В комюніке Спільноти зазначається, що збільшилася кількість волонтерів, які запропонували свою допомогу. Й не лише, щоб приготувати обіди та служити при столах, але підтримуючи убогих приятелів Спільноти протягом всього року.

Під час святкового обіду, що відбувся в римській базиліці Санта-Марія-ін-Трастевере, трапезу з друзями Спільноти розділив Апостольський нунцій в Італії архиєпископ Пауль Черріґ, який переказав всім вітання від Папи Франциска: «Приношу вам благословення Папи Франциска, який духовно єднається з вами. Під час цього Різдва він нагадував нам, що маємо того самого Отця. Отже, всі ми є братами й сестрами, а тому нехай наступний рік буде роком миру», – побажав він.