Спільнота Святого Егідія виступила проти смертної кари
  • Птн, 09/08/2013 - 12:37

У Флориді приведений у виконання смертний вирок 65-річному Джону Фергюсону, який здійснив 35 років тому шість вбивств і страждає на тяжкий психічний розлад, діагностований ще до вчинення злочинів. Страта Фергюсона «викликає велике обурення через явну нелюдяність цього рішення, прийнятого без урахування обставин, вже підтверджених різними судовими інстанціями, − які вимагають більш людяного ставлення до цього випадку».

Про це заявила Спільнота Святого Егідія, нагадуючи також про приведення у виконання ще одного подібного вироку менше ніж два місяці тому в тій же Флориді. Цей факт − йдеться в заяві − «наводить на думку, що дана суворість відповідає не стільки вимогам правосуддя, скільки пошуку легкого і цинічного політичного консенсусу».

«Немає справедливості без життя», - стверджує Спільнота Святого Егідія.

В обох згаданих випадках смертна кара здійснена за допомогою смертельної ін'єкції. Що стосується Фергюсона, то в жовтні 2012 року суд Флориди визнав правоту адвокатів, що підкреслювали, що підзахисний «абсолютно не усвідомлював свій вирок».

Ця страта − вже 23-та у США за поточний рік. Спільнота Святого Егідія стверджує, що «необхідно посилити на міжнародному рівні рішучі заходи щодо введення мораторію на смертну кару в усьому світі».

Нагадаємо, що, згідно з вченням Католицької Церкви, якщо засоби, що не тягнуть за собою смерті, достатні для того, щоб захистити і зберегти життя людей, влада повинна використовувати тільки такі засоби, оскільки вони більше відповідають  конкретним умовам загального блага і гідності людської особи. «У наші дні, − стверджується в Катехизмі Католицької Церкви, − внаслідок тих можливостей, якими володіє держава для ефективного запобігання злочину − не вдаючись до того, щоб позбавляти злочинця можливості спокутувати свою провину, − випадки, в яких знищення злочинця є абсолютно необхідним, дуже рідкісні, якщо не відсутні зовсім».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va