Спільнота святого Еґідія зібрала на святкові обіди понад 200 тисяч нужденних
  • Срд, 27/12/2017 - 14:42

Різдвяний обід з бідними вже став традицією мирянського руху «Спільнота святого Еґідія», започаткованою ще 1982 року, коли Спільнота зібрала навколо святкового столу невелику групу вбогих у римській базиліці “Santa Maria in Trastevere”. Це були самотні люди похилого віку, яких члени Спільноти добре знали, і деякі бездомні, що жили на вулицях Риму.

З того часу проминуло 35 років і з кожним роком різдвяний стіл ставав дедалі більшим. З римського району Трастевере ця традиція поширилися на всі країни, де існує Спільнота святого Еґідія, включаючи Україну.

Цього року по всій Італії у різдвяному обіді взяли участь понад 60 тисяч людей, а ще понад 200 тисяч також мали змогу сісти за різдвяний стіл у 70 країнах світу. Всі запрошені – це друзі Спільноти святого Еґідія: саме так члени Спільноти називають вбогих, бездомних, самотніх людей похилого віку, мігрантів і біженців, в’язнів та дітей вулиці. Спільнота організовує різдвяні обіди також і у в’язницях: цього року в Італії було організовано святкові обіди у 55 в’язницях, у яких взяли участь 5500 осіб.

Такі різдвяні обіди, організовані завдяки підтримці благодійників Спільноти, є посланням миру й солідарності всупереч поділам і байдужості. Завдяки їм проявляється щедрість багатьох людей, їхнє бажання допомагати слабшим задля того, щоб будувати людяніший світ, який би став придатним місцем проживання для всіх.

Пояснюючи, чому Спільнота святого Еґідія бажає збирати своїх друзів саме на Різдво, члени цієї молитовної спільноти пояснюють, що центром їхнього життя є Євангеліє. І, власне, на Різдво, коли у всьому світі родини збираються навколо столу, спільнота святкує з убогими, яких вони називють своїми родичами та друзями. У день, коли Ісус народився в бідній сім'ї для спасіння світу, Спільнота бажає об’єднати усіх, як одну велику родину, де кожен може почуватися як вдома: це найкращий образ, який красномовно пояснює особливе ставлення членів спільноти до людей, особливо до вбогих.

Напередодні Різдва, 22 грудня 2017 р., Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції засновника Спільноти святого Еґідія професора Андреа Ріккарді. В контексті приготування до святкування п’ятдесятиріччя Спільноти, співрозмовники обговорили теми прийняття та інтеграції мігрантів та біженців, звертаючи особливу увагу на питання гуманітарних коридорів, що тепер організовуються не тільки в Італії, але й по всій Європі. Святіший Отець та Андреа Ріккарді торкнулися також інших тем, що стосуються діяльності Спільноти Святого Еґідія на різних континентах, а зокрема будування миру, турботи про бідних та тих, які живуть на периферіях.