Спіраль: безпечний засіб чи знаряддя смерті?
  • Чтв, 30/11/2017 - 09:34

У лікарських рецептах до так званого протизаплідного засобу – спіралі – можна прочитати про те, як вона діє на жіночий організм.

Ось, наприклад, так описано принцип дії однієї внутрішньоматкової гормональної спіралі:

  • потовщується слизова шийки матки, що перешкоджає проникненню в неї сперматозоїдів;

  • у багатьох жінок вона блокує овуляцію;

  • гормон левоноргестрел гальмує розвиток слизової матки, вона стоншується, що перешкоджає прикріпленню плодового яйця.

Та якщо розібратися, не все там написано так, як воно насправді є, і якщо б жінки знали всю правду, навряд чи колись би ще користувалися цим засобом. «ДивенСвіт» поцікавився про деталі в розмові з отцем-доктором Ігорем Бойком, керівником Школи біоетики Українського Католицького Університету, Ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа, членом-кореспондентом Папської Академії Pro Vita.

По-перше, Церква все своє навчання ґрунтує на тих даних, які нам подає медицина, ембріологія, генетика, біологія і інші науки.

Розберімося, що робить спіраль. Насамперед, спіраль не здатна заблокувати овуляцію в жіночому організмі. Тобто якщо в жінки відбуваються місячні цикли, є овуляція, відповідно, ця овуляція відбувається навіть тоді, коли є присутня спіраль.

По-друге, коли між чоловіком і жінкою відбувається статевий стосунок, і сперматозоїди потрапляють в порожнину матки, жодним чином присутність спіралі не здатна вплинути на те, щоб сперматозоїди повністю втратили рухливість, стали нездатними рухатися по фаллопієвих трубах чи втратили свою здатність до капацитації чи акросомної реакції. Отже, всі ці процеси – відбуваються, в природний спосіб, і коли настає момент, що сперматозоїди, пройшовши стінки ендометрію, де є спіраль, потрапляють у фаллопієві труби, а там вже відбулася овуляція і є яйцеклітина, то відбувається зачаття цієї дитини. Тому що сперматозоїд поєднується з яйцеклітиною, і створюється новий людський організм, і цього ми не можемо заперечувати.

Цей новий людський організм, який має 46 хромосом, має свою закладену стать і всі інші характеристики від батька і від матері, які творять його унікальну генетичну спадковість. Відтак він починає собі ділитися і мандрувати фаллопієвими трубами. Приблизно на четвертий-сьомий день свого життя ця зигота (це перша клітина – 1-2 день життя) назвімо її, чи то буде морула (має 16 клітин – 4-5 день життя), чи бластоцист – вона приходить до стінок матки, де вона хоче імплантуватися, прикріпитися.

В той момент дитина наче пише першу свою смс-ку в житті до мами: «Мамо, я тут, в мені вже 100 клітин. Я думав, що я буду все життя самостійний, незалежний, але я бачу, що так не є, я не зможу. Я думав, що я такий герой, але я не є героєм насправді, тому прийми мене, якщо можеш».

Відповідно, мама пише відповідь: «Слухай, я дуже рада довідатися, що я вагітна, що ти в мене є, і прошу тебе: імплантуйся. Я тобі надаю можливість прикріпитися, ось тут буде пуповина, яка тебе буде єднати зі мною, і я дуже рада, що я – твоя мама».

Коли є присутня спіраль, на жаль, вона це унеможливлює. Тому що спіраль не дає можливості цьому ембріону на сьомий-чотирнадцятий день його життя імплантуватися до стінки матки. Тобто вона не дозволяє прикріпитися, щоб далі створювалася пуповина, і дальший розвиток цієї дитини був у лоні матері.

Фактично, спіраль робить стінки ендометрію (матки) непридатними – вони стають твердими, без поживних речовин. Ця дитина не може імплантуватись і просто гине з голоду і виходить при наступних місячних.

Дехто може заперечити, що є спіралі, які додатково мають контрацептивну дію. Так, як мідні, так і гормональні спіралі можуть вплинути на рухливість чи проникнення сперматозоїдів, але вони не можуть їх остаточно заблокувати, тож запліднення все ж відбувається з великою вірогідністю, і тоді спіраль починає діяти як абортивний засіб. 

Тож повернімося до опису дії однієї внутрішньоматкової гормональної спіралі, який ми подавали вище:

  • потовщується слизова шийки матки, що перешкоджає проникненню в неї сперматозоїдів;

Але ми не маємо жодної гарантії, що вони не проникнуть! Бо є показники, які неможливо передбачити. Сперма одного чоловіка має високий рівень активних сперматозоїдів і контрацептивний ефект спіралі не спрацює, тоді як в іншого може дати високий ефект. Також особливості мікрофлори, перенесених захворювань, стан ендометрію, гормональний рівень у жінок – різняться, що дає різну відповідь на сталу дозу гормонів чи міді у спіралі. Тож спіраль абсолютно не гранатує 100% захисту від запліднення яйцеклітини, і якщо це вже відбулося  то має вже абортивний характер.

  • у багатьох жінок вона блокує овуляцію;

Навіть якщо це гормональна спіраль, то доза гормонів, що нею виділяється, не є достатньою, щоб влинути на овуляцію.

  • гормон левоноргестрел гальмує розвиток слизової матки, вона стоншується, що перешкоджає прикріпленню плодового яйця.

З формулювання цього речення можна чітко побачити, що мова йде про абортивну дію, оскільки цей гормон перешкоджає прикріпленню (імплантації) дитини (на її ембріональній стадії розвитку), яку тут називається “плодовим яйцем”.

І на завершення: спіраль часто спричиняє часті запальні процеси, може прововати онкологічні захворювання (рак шийки матки), бути причиною позаматкових вагітностей. Мідні спіралі часто провокують інтоксикацію міддю, посилення кровотечі та болю під час місячних. Щодо гормональних спіралей, то гормон левоноргестрел знижує ризик розвитку злоякісних новоутворів ендометрію, проте значно підвищує ризик розвитку раку грудей.

І це не просто “позиція Церкви”, це позиція лікарів, які просто чесно говорять, що насправді робить спіраль в організмі жінки.

Над текстом працювали: Марта Зозуля, Ліза Доценко.