Співавторка біографії Асії Бібі: "Мусульмани погрожували мені карою за богохульство"
  • Птн, 21/02/2020 - 10:13

Після виходу книжки «Нарешті вільна» мені погрожували. Мій Twitter був гарячим. І це незважаючи на виправдання Асії судом у Пакистані, – сказала Анна-Ізабелл Толлет, яка разом з Асією Бібі написала її біографію «Нарешті вільна».

Асія Бібі провела майже 10 років у пакистанській камері смерті. Журналістка Анна-Ізабелл Толлет боролася за її звільнення. Вона задіяла міжнародну думку та принесла справу Асії на форум ООН. Вона також була залучена до юридичної допомоги для Асії. – Я хотіла зіткнутися з релігійним екстремізмом у Пакистані, зіткнутися з радикалами. Що більше я втягувалася, то більше відчувала, що роблю правильно. Мене мотивували ті, хто постраждав від пакистанського закону про богохульство, – зазначила журналістка, вказуючи на мотивацію під час боротьби за свободу Асії.

Анна-Ізабелл допомогла написати Асії її автобіографію «Нарешті вільна». Як стверджує, після прем'єри вона отримала численні погрози від радикальних мусульман. – «Коли з’явилася автобіографія Асії «Нарешті вільна», то попри те, що ми працювали над книжкою, коли Асія вже була вільною, мій Twitter закипав від погроз», – сказала Анна-Ізабелл.

Журналістка, яка багато років провела в Пакистані як кореспондентка, визнала, що покарання за богохульство в цій країні стосується обвинуваченого, а також осіб, які допомагають у судовому процесі. Саме тому вона стала мішенню тих, хто вимагає смерті Асії.

Анна-Ізабелл також розповіла про свою першу зустріч з Асією Бібі, коли вона вже була на свободі. – «Спочатку я була трохи напружена. Я мала побачити жінку, яка стільки років насправді щодня супроводжувала мене по-різному. Вона фактично стала частиною мого життя. Я постійно думала про неї, я присвятила їй багато часу. Коли я побачила її вдома, в оточенні близьких, то не могла стримати сліз. Це було дивовижно. Вона – вільна, вона – щаслива. Дотепер я думала про це в категорії якоїсь далекої мети. Тепер я побачила її на волі. Нарешті я могла доторкнутися до неї і обійняти», – розповіла Анна-Ізабелл.

Книжка «Нарешті вільна» – перша біографія Асії Бібі. Християнка стала символом боротьби за життя і гідність християн, яких переслідували за віру в мусульманських країнах.