Співчуття Папи та Святого Престолу з приводу смерті Вінсента Ламберта
  • Птн, 12/07/2019 - 08:53

Після дев’ятиденної агонії, відключений від системи штучного живлення та гідратації, помер Вінсент Ламберт.

 «Нехай Бог Отець прийме в Свої обійми Вінсента Ламберта. Не будуймо цивілізацію, що знищує людей, життя яких ми вже не вважаємо гідним: життя завжди має цінність» – це повідомлення Папи Франциска з’явилося на його акаунті в Твіттер з приводу смерті Вінсента Ламберта. Він помер у четвер, 11 липня 2019 р., о 8:24 ранку, на дев’ятий день після того, як його відключили від системи штучного живлення та гідратації. Про це повідомив його племінник.

«Ми з болем отримали звістку про смерть Вінсента Ламберта, – читаємо в повідомленні Алессандро Джізотті, що виконує обов’язки Директора Ватиканського прес-центру. – Молимося, аби Господь прийняв його в Своєму Домі й висловлюємо близькість його рідним та всім тим, хто з любов’ю і відданістю доглядав за ним до останньої хвилини. Нагадуємо й повторюємо слова Святішого Отця про цей болючий випадок: Бог є єдиним господарем життя від початку до природного кінця і нашим обов’язком є завжди захищати його, не піддаючись культурі відкинення».         

Папська Академія «За життя» опублікувала на своєму акаунті на Твіттер повідомлення, в якому зазначається, що Президент Академії Архиєпископ Вінченцо Палья та вся Академія молиться за родину Вінсента Ламберта, за лікарів та всіх осіб, залучених в цю історію. «Смерть Вінсента Ламберта та його історія, – читаємо в повідомленні, – це поразка для нашого людства».   

Система штучного живлення та гідратації була відключена 2 липня після того, як касаційний суд скасував рішення апеляційного суду про необхідність надалі підтримувати пацієнта при житті, до отримання рішення Комітету ООН з прав людей з інвалідністю. Батьки Вінсента вели завзяту боротьбу, аби перешкодити перериванню штучного живлення й гідратації своєму синові. Протилежної думки були дружина Вінсента та його лікарі.