Співчуття Папи з приводу смерті кардинала Ґодфріда Даннелса
  • Птн, 15/03/2019 - 12:51

Вранці 14 березня 2019 р. на 85-му році життя відійшов у вічність кардинал Ґодфрід Даннелс, Архиєпископ-емерит Архидієцезії Мехелену-Брюсселя. Папа Франциск висловив співчуття його родині та всій Церкві Бельгії.

 

Кардинал Ґодфрід Даннелс, Архиєпископ-емеритАрхидієцезії Мехелену-Брюсселя завершив свою земну мандрівку на 85-му році життя в Мехелені (Бельгія). Похорон відбудеться в п’ятницю, 22 березня 2019., в катедральному соборі св. Румболда в Мехелені. Про це повідомив Архиєпископ Мехелену-Брюсселя та Президент Єпископської Конференції Бельгії, кардинал Жозеф Де Кесель, який відслужить похорон разом з Апостольським Нунцієм, бельгійськими єпископами, священиками та дияконами архидієцезії.

Телеграма співчуття Папи Франциска

Отримавши сумну вістку про смерть бельгійського кардинала, Святіший Отець надіслав телеграму, в якій висловив співчуття його родині, єпископам Бельгії, духовенству, богопосвяченим особам та всім вірним, які переживають цю втрату. «Цей ревний пастир, – читаємо в телеграмі, – віддано служив Церкві не тільки в своїй дієцезії, але й на рівні всієї країни, як Президент Єпископської Конференції Бельгії, а також як член різних ватиканських Дикастерій. Будучи уважним до викликів, що стоять перед Церквою, кардинал Даннелс брав активну участь у різних Синодах Єпископів, включно з Синодами 2014 і 2015 років, присвяченими сім’ї. Він був покликаний до Небесного Отця в час очищення-посту, на шляху, що веде до Господнього Воскресіння. Прошу Христа, переможця зла й смерті, прийняти його в Свій мир та радість». Папа Франциск уділив особливе Апостольське благословенням усім, хто поділяє біль з приводу смерті кардинала Даннелса.

Короткий життєпис кардинала Ґодфріда Даннелса

Покійний кардинал народився 4 червня 1933 року в містечку Канеґем (Бельгія). Після завершення семінарії в місті Брюґґе, вивчав філософію в ЛювенськомуКатолицькому Університеті. 1961 року захистив докторську дисертацію з богослов’я в Папському Григоріянському університеті в Римі.

1957 року прийняв пресвітерське рукоположення, протягом багатьох років займався викладацькою діяльністю у Вищій Семінарії в Брюґґе та в Лювенському Католицькому Університеті.

1977 року Папа Павло VІ призначив Ґодфріда Даннелса єпископом Антверпену, 1979 року Папа Іван Павло ІІ призначив його Архиєпископом Мехелену-Брюсселя, а 1983 року надав йому кардинальську гідність. Він брав участь у конклаві в квітні 2005 року, який обрав Папу Венедикта XVI та в березні 2013 року, що обрав Папу Франциска. Кардинал Даннелс очолював бельгійську Церкву до лютого 2010 року, коли Папа Венедикт прийняв його зречення з уряду в зв’язку з досягненням граничного віку.

Після його смерті Колегія Кардиналів складається з 222 членів, з яких 122, що ще не досягли 80-го року життя, мають право вибору нового Вселенського Архиєрея.