Співчуття Папи з приводу вибуху в Бейруті
  • Срд, 05/08/2020 - 12:13

Під час першої після липневої перерви «віртуальної» зустрічі з вірними Глава Католицької Церкви скерував свою думку до Лівану, в столиці якого сильні вибухи напередодні спричинили загибель людей і завдали матеріальної шкоди.

Наприкінці загальної аудієнції, що в середу, 5 серпня 2020 р. транслювалася з Апостольського палацу у Ватикані, Папа Франциск закликав молитися за Ліван, в столиці якого сильні вибухи в портовій зоні спричинилися до загибелі десятків людей, тисячі тримали поранення, а навколо відбулося чимало серйозних руйнувань.

«Молімося за жертви і за їхні родини; й молімося за Ліван, аби завдяки старанням всіх соціальних, політичних і релігійних компонентів, країна змогла здолати цей настільки трагічний і болючий момент і з допомогою міжнародної спільноти здолати серйозну кризу, яку переживає», – закликав він.

Вибухи в порту Бейрута, 100 загиблих і 4000 поранених

Ситуація на місці вибуху в бейрутському порту драматична. На фотографіях, поширених також у соціальних мережах, можна побачити щільний стовп диму. Хвиря удару у формі гриба – гігантська. Вибух зрівняв із землею великі ділянки порту. «Те, що сталося, – зі смутком заявив губернатор ліванської столиці Марван Аббуд, – нагадує Хіросіму та Нагасакі». Вибухи були відчутними також на Кіпрі, що за 200 кілометрів від Бейруту.

Рятувальні групи працюють над вилученням тіл із завалів. Міністр охорони здоров'я Лівану попросив усіх лікарів та медичний персонал прибути до столичних лікарень, аби допомогти пораненим. Посольство США в Бейруті закликало людей, що перебувають у районі вибуху, «залишатися в приміщеннях та одягнути маски, якщо вони доступні», оскільки є повідомлення про присутність в повітрі токсичних газів. Ліванський Червоний Хрест повідомив про велику кількість людей, що загинули під завалами своїх помешкань. Сотні будівель пошкоджені, зокрема Президентський палац Баабда, резиденція Президента та кілька посольств.

Країна в траурі

Вибухи спровокувала пожежа на складі порту, де зберігалось 2750 тон нітрату амонію, конфіскованих кілька років тому з одного судна. Про це заявив президент Лівану Мішель Аун після екстреного засідання Вищої ради оборони. Але причини не зовсім зрозумілі. Ізраїль та парамілітарна ісламістська організація Гезболла виключають будь-яку причетність до вибухів. Президент Ізраїлю Реувен Рівлін заявив, що Ізраїль поділяє «біль ліванського народу і щиро пропонує свою допомогу в цей важкий час».

Вибухи потрясли Бейрут в той час, коли Ліван переживає одну із найсерйозніших економічних та фінансових криз за останні роки. Прем'єр-міністр Лівану Хасан Діаб проголосив 5 серпня днем національного трауру.