Співпраця між Комісією захисту неповнолітніх і Дикастерією духовенства
  • Срд, 31/05/2023 - 10:14

Розвиток допомоги постраждалим, опрацювання відповідних елементів програми вишколу в семінаріях і належне формування душпастирів щодо питань запобігання. У таких напрямках співпрацюватимуть два відомства Римської Курії згідно з підписаним наприкінці минулого тижня протоколом.

 

У п’ятницю, 26 травня 2023 р., Папська комісія захисту неповнолітніх і Дикастерія в справах духовенства підписали Угоду про співпрацю та обмін інформацією. Свої підписи поставили очільники відомств кардинали Шон О’Меллі та Лазар Ю Хун Сік. Це вже другий такий документ, який комісія підписала з відомством Римської Курії. Нещодавно було підписано схожу угоду з Дикастерією в справах євангелізації.

Три середовища співпраці

В комюніке, поширеному 29 травня, зазначається, що сторони визначили три основні сфери спільного зацікавлення. По-перше, йдеться про підтримку постраждалих, створюючи відповідний простір для прийняття та вислуховування жертв зловживань чи тих, хто хоче заявити про зловживання. Другою ділянкою є допомога місцевим Церквам у тому, щоби опрацьовувати відповідні аспекти, що стосуються захисту неповнолітніх, в національних програмах священичого формування, пристосовуючи їх до місцевого культурного контексту. Врешті, третьою сферою співпраці визначено безпосередньо початковий і постійний вишкіл духовенства, формуючи священиків, які будуть чутливими до сфери захисту від зловживань.

Покликані бути «апостолами захисту»

Коментуючи цю угоду, Голова Папської комісії захисту неповнолітніх зазначив важливість комунікації з дикастерією, яка відповідає за вишкіл священиків у всьому світі. «Священики й диякони, мабуть, є найпомітнішим обличчям щоденного життя Церкви, а тому важливо гарантувати, щоби їхнє життя та служіння відповідати добрим практикам і процедурам в сфері захисту дітей і безпорадних дорослих», – підкреслив він. Префект Дикастерії в справах духовенства зі свого боку висловив сподівання на те, що спільні зусилля причиняться до глибшого усвідомлення наслідків зловживання для постраждалих і до розуміння того, як їх якнайкраще супроводити. «А також для того, щоби створити належні процедури запобігання та підтримки для наших священиків, які покликані, за словами Папи Франциска, бути “апостолами захисту” в своїх громадах», – додав кардинал Лазар Ю Хун Сік.