Спорт – дар від Бога. Папа Франциск до збірних футбольних команд Італії та Аргентини
  • Втр, 13/08/2013 - 17:30

Спорт, як дар від Бога, як нагода помножити свої таланти, але також як суспільна відповідальність не тільки на футбольному полі, але і поза ним. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у вівторок 13 серпня 2013 року збірні футбольні команди Італії та Аргентини, які наступного дня, 14 серпня, вийдуть на поле Олімпійського стадіону в Римі на товариський матч, присвячений Папі Франциску, «який прибув з краю землі», як сказав про себе Хорхе Маріо Берґольйо, коли був вибраний Вселенським Архиєреєм, першим Папою з Латинської Америки. Там, «на краю світу», футбол є надзвичайно популярний. І архиєпископ Буенос-Айреса, кардинал Берґольйо, часто був присутнім на трибунах стадіону, вболіваючи за улюблену команду Сан-Лоренцо.

Нового Папу вітав увесь футбольний світ, а Італійська федерація футболу запросила збірну Аргентини на товариський матч. Найкращі футболісти світу будуть грати не тільки один проти одного, але, певною мірою, в тій самій команді, граючи для Папи Франциска. Щоб підкреслити дружню атмосферу зустрічі, обидві збірні перебуватимуть в одному і тому ж готелі, будуть використовувати один автобус для перевезення гравців на стадіон.

Святіший Отець промовляв італійською та іспанською мовами, наголошуючи на суспільній відповідальності футболістів, на яких дивляться із захопленням, приймаючи їх як еталон поведінки, зразок втілених життєвих цінностей. Папа підкреслив, що професійний вимір спорту ніколи не повинен залишати первісного покликання спортсмена чи команди – бути «любителями», сприяти загальному добру, черпаючи з краси, безкорисливості, приязні, які приносить футбол, в якому немає індивідуалізму, а все скоординоване задля команди.

«Перш, ніж бути чемпіонами, – сказав Папа, – будьте людьми, людськими особами, з вашими цінностями й недоліками, з вашим серцем та ідеями, прагненнями та проблемами. Завжди, в спорті і в житті, будьте людьми – носіями людяності».

Святіший Отець закликав жити спортом, як даром від Бога, як нагодою помножити свої таланти, але також відчуваючи відповідальність не тільки на футбольному полі, але і у житті, даючи приклад відданості, пошани та альтруїзму, будучи носіями порозуміння й суспільного миру. А до керівництва Федерацій футболу звернувся із закликом докласти зусиль до того, щоб футбол не був тільки бізнесом, щоб не втратив свого спортивного, любительського характеру, а тоді із стадіонів зникне насильство, вони збагатяться людськими цінностями і на трибуни повернуться сім’ї.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va