Спостерігач Святого Престолу при ООН: Припинити війни означає усунути причину торгівлі людьми
  • Суб, 24/12/2016 - 11:00

Для Святого Престолу трагедія торгівлі людьми є питанням пріоритетної важливості. Всі люди доброї волі, незважаючи на свою віру, не можуть допускати, аби до жінок, дітей і чоловіків ставилися, як до предметів. Не можуть миритися з тим, що над ними часто чинять насильство, обманюють, продають і перепродують, знищуючи їхні душі й тіла, перед тим, як їх вбити або викинути, немов непотріб. На цьому наголосив Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку архиєпископ Бернардіто Ауза, виступаючи нещодавно під час дебатів, присвячених темі торгівлі людьми в ситуаціях збройних конфліктів.

Торгівля людьми – це «ганебне явище», яке «повинно отримати недвозначний осуд». Ватиканський дипломат наголосив, що «закон з усією притаманною суворістю» повинен карати тих, які коять цей злочин. Цитуючи нещодавній рапорт, присвячений торгівлі людьми, він підкреслив, що це явище має міжнародний характер, а подолання цього лиха вимагає відповідної співпраці між різними організмами ООН та між урядами, як також – активного заанґажування з боку громадських та релігійних організацій.

Архиєпископ Ауза пригадав слова Папи Франциска, сказані під час підписання спільної декларації релігійних провідників про боротьбу з торгівлею людьми: «Кожна людина та всі людини є однаковими, і слід визнати їхню однакову свободу та гідність». Святіший Отець ствердив, що «будь-які дискримінуючі стосунки, які не шанують фундаментального переконання в тому, що інший є таким самим, як і я, становлять злочин», а різні форми сучасного рабства, такі як «торгівля людьми, примусова праця, проституція, торгівля людськими органами» є «злочином проти людяності». І хоч її жертви трапляються серед усіх верств, то найбільше – «серед найбідніших та найуразливіших наших братів і сестер».

Далі Представник Апостольської Столиці при ООН звернув увагу на те, що причини, які призводять до різних форм сучасного рабства, є різними. Ними є бідність, відсталість в розвитку, суспільне виключення, брак доступу до освіти та відсутність працевлаштування. І в цьому контексті, в якому корупція та непогамовна жадібність обкрадають людину з гідного життя, супутниками торгівлі людьми стають незаконний обіг наркотиків і зброї, відмивання грошей та дитяча проституція.

Але особливим фактором, що «підживлює торгівлю людьми», за словами Ватиканського дипломата є війна. Конфлікти змушують мільйони людей ставати біженцями. І це вчиняє їх вразливими з боку торгівців людьми. На думку архиєпископа Аузи, боротьба з торгівлею людьми для того, щоб бути ефективною, не може оминути спільних зусиль міжнародної спільноти. «Святий Престол, – підсумував він, – залишається твердо переконаним у тому, що шляхами для вирішення відкритих питань повинні бути дипломатія та діалог. Святий Престол заохочує Раду Безпеки чинити поступ у справі протидії торгівлі людьми, насамперед, запобігаючи та дбаючи про припинення збройних конфліктів».