Справа Владики Коциловського у Перемишлі – це атака на українців, – проректор УКУ Прах
  • Птн, 30/08/2013 - 23:16

«Кресові польські організації роблять все можливе, щоб ім’я Йосафата Коциловського як греко-католицького єпископа зникло з Перемишля. Дивно, що люди вважають себе католиками, християнами і не сприймають того, що Католицька церква визнала Владику Йосафата Блаженним, а рішення про беатифікацію прийняв у 2001 р. папа Іван Павло ІІ». Так прокоментував проректор із зовнішніх зв’язків УКУ, декан Перемиський 1990-96 рр. Богдан Прах наміри перейменувати у Перемишлі вулицю Блаженного Йосафата Коциловського.

Священик Богдан Прах розповів, що добре розуміє ментальність кресових середовищ, які ініціюють перейменування цієї вулиці, оскільки сам виховувався серед поляків і є громадянином Польщі.

«Очевидно, що вони ніколи, в якійсь мірі, не переставали відкидати все, що є українське, і вважати, що українці – це найбільші злочинці в Європі. Чого лише варті опитування останніх років у Польщі стосовно нелюбові до інших народів, де на перших місцях завжди були українці.

За останні 20-ть років у певних моментах ці кресові середовища затихали. Однак, за допомоги нашої сьогоднішньої влади, яка не до кінця розуміє, що означає слово Україна і українець, вони знову піднесли голос. Ситуація, яка склалася з Владикою Йосафатом – це, по суті, продовження атаки на українську гідність, і так воно буде йти далі. Думаю, що це ще не останнє слово у цьому питанні. Резонанс здійметься, коли Інститут національної пам’яті Польщі дасть свою історичну оцінку, очевидно, не зважаючи на позицію української сторони. Це може викликати ще більші антиукраїнські суспільні настрої у Польщі», – зазначив священик УГКЦ.

Щодо можливої реакції УГКЦ, о. Богдан Прах порадив спершу дочекатися реакції української громади та Церкви у Польщі. Щодо кресових середовищ, які розпалюють ворожнечу між українцями та поляками, то не потрібно їм приділяти стільки уваги – вони були, є і будуть. «З історією перейменування вулиці Блаженного Йосафата Коциловського у Перемишлі повинні дати раду самі поляки. Рішення приймала міська рада, їм ніхто цього не насадив і у них була вся інформація про єпископа. Щодо перспективи польсько-українських стосунків, то нам, українцям, їх треба пов’язувати з тими, хто запровадив своїм голосуванням у Перемишлі вулицю Йосафата Коциловського», – наголосив о. Богдан Прах.

 

У Польщі не зважають на Івана Павла ІІ – «взялись» за українського Блаженного

«Самоврядна спільнота долини Сяну» збиратиме підписи для зміни назви вулиці Блаженного Йосафата Коциловського у Перемишлі. Незважаючи на те, що Перемиський єпископ УГКЦ визнаний Ватиканом Блаженним (обряд беатифікації здійснив у Львові 27 червня 2001 року Папа Іван Павло ІІ) та загинув у тюрмі НКВС, активісти кресових організацій вважають його ворогом сучасної польської держави.

Про це повідомляє Rzeszow.gazeta.pl

Колишній депутат Європейського парламенту, д-р Анджей Запаловський зареєстрував у міській раді Перемишля лист, в якому стверджує, що єпископ Коциловський заслуговує за свою діяльність від 10 років і аж до пожиттєвого ув’язнення. Представники партії «Право і справедливість» закидають єпископові співпрацю з німцями, підтримку ОУН і УПА та польову відправу Служби Божої для підрозділу дивізії «Галичина». Факт, що у період гітлерівської окупації його двічі викликали на допит у гестапо, де погрожували ув’язненням у концтаборі за виявлені випадки переховування євреїв греко-католицьким духовенством єпархії, ігнорується.

Крім того, «Самоврядна спільнота долини Сяну» звернулася до підкарпатської Воєводи Малґожати Хомич з вимогою скасувати рішення місцевого органу влади щодо назви вулиці. На думку скаржників, Блаженний Йосафат Коциловський мав би відповідати перед судом за пропаганду фашистівського устрою, а не бути увічненим у назві вулиці. Однак Воєвода офіційно відповіла, що її уряд докладно вивчив процедуру присвоєння назви вулиці, і не знайшов порушень регламунту чи законів.

Не задоволені відповідями міських та воєвідських урядовців, активісти «Самоврядної спільноти долини Сяну» ідуть далі. Секретар спільноти Даніель Столовський оголосив про початок збору підписів у вересні щодо перейменування вулиці. Оскільки аргументи про колабораціонізм Блаженного Йосафата не подіяли ні на Воєводу, ні на депутатів Перемиської ради, спільнота тепер основний акцент робитме на питанні порушень регламенту. Даніель Столовський заявив про готовність спільноти звертатися в адміністративний суд.

 

Джерело: ЗІК