«Справа змінилася»: американський лікар може оглянути Чарлі Ґарда
  • Суб, 15/07/2017 - 13:54

Протягом судового процесу, який має визначити, житиме чи помре Чарлі Ґард, сталася «чудесна відповідь на молитви», і схоже, що його шанси залишитися живим зросли, на думку священика-пролайфіста, який був біля будинку суду протягом засідання.

«Ми бачимо чудо за чудом», — так сказав о. Патрик Махоні в живому коментарі по фейсбук-стріму під час суду. «Десять днів тому майже ніхто не думав, що Чарлі проживе ще хоч один день. Суд визначив дату відключення апаратури для підтримки дихання. Але Бог втрутився».

Англійський суд розглядає нові докази у новій справі міжнародного біоетичного питання і батьківських прав. Раніше англійський та європейський суди ухвалили рішення на користь Great Ormond Street Hospital, а не батьків Чарлі, яких змушували підкоритися такому ходу справи. Лікарня хоче відключити хлопчика від апаратури; батьки зібрали вже понад 1,5 млн доларів, аби перевезти його до США на експериментальне лікування.

Нью-йоркський лікар («доктор І.»), чиє ім’я, як каже о. Махоні, не дозволяється назвати, сказав, що як зможе лікувати Чарлі, то 11‑місячний малюк матиме принаймні 10% шансу на поліпшення свого стану. 10% це «консервативна» оцінка, найоптимальніший прогноз може становити і 56%. Ця новина змінила хід суду так сильно, що суддя Френсіс, який головує у розгляді справи, запитав «доктора І.» на відкритому судовому засіданні, чи той готовий прибути до Лондона для огляду Чарлі. «Це те, про що ми просили кілька тижнів», — сказав о. Махоні у своєму стрім-коментарі.

«Вам не треба розгортати Біблію, аби побачити, як Бог відповідає на молитву», — сказав священик. «Ви бачите, що це відбувається зараз у Лондоні, в судовій залі засідань, де триває справа незвичайного 11‑місячного хлопчика і його неймовірних батьків».

«Загальний хід справи» змінився разом із можливістю нью-йоркського лікаря приїхати й оглянути хворого або ж можливістю його відправки до США на лікування. «Коли процес розпочався і справа рушила, більшість із нас відчувала, що шанси в кращому разі 50/50» на те, що Чарлі дозволять жити і лікуватися в іншому місці, зазначив о. Махоні. Недержавний «захисник» Чарлі (можливо, призначений урядом), сказав, що навіть коли нова терапія не допоможе мозкові Чарлі, то й це не буде найгіршою спробою, згідно з думкою Кетрін Гленн Фостер, головою американської пролайф-організації Americans United for Life. Вона також була у залі суду, поруч із батьками Чарлі. За її словами, судді надали «серйозні докази» на користь того, що Чарлі можна дозволити жити, а нью-йоркський лікар сказав, що готовий прилетіти до Лондона.

Петиція за врятування життя Чарлі Ґарда за один день судового розгляду зросла з 350 000 до півмільйона голосів. Спікер Палати представників США Пол Раян підкреслив свою підтримку для Чарлі в цей день. Він долучається до таких лідерів, як президент Трамп, віце-президент Пенс, сенатор Тед Круз, республіканці Бред Венструп і Трент Френкс, у підтримці Чарлі Ґарда. Венструп і Френкс — сенатори, що представили законопроект, за яким Чарлі Ґарду буде дозволено жити у США, аби йому було легше влаштувати лікування.

Президент Дональд Трамп сказав, що він «буде у захваті» від можливості допомогти Чарлі. Майк Пенс, виступаючи на радіо Rush Limbaugh's (одному з найконсервативніших радіо США), сказав: «Ми сподіваємося і молимося, щоби маленький Чарлі отримав свій шанс».