«Справедливість і мир» Європи про корпорації та права людини
  • Суб, 09/12/2017 - 17:47

З нагоди Дня прав людини, що відзначається 10 грудня, Виконавчий комітет Комісії «Справедливість і мир» Європи оприлюднив 7 грудня 2017 р., офіційну заяву під назвою «Транснаціональні корпорації й права людини. На шляху до прийняття юридично-зобов’язуючого документа».

В заяві зазначається, що останніми роками транснаціональні корпорації здобули значну економічну й політичну владу, що передбачає також збільшення відповідальності. У своїй діяльності вони зобов’язані не тільки сплачувати податки, але й дотримуватися всіх людських прав. Члени європейської Комісії «Справедливість і мир» підкреслюють, що мета заяви полягає в тому, щоб привернути увагу своїх національних комісій та зацікавлених осіб до праці міжнародної робочої групи, що входить до Ради з прав людини ООН та має завдання «розробити міжнародний юридично-зобов’язуючий документ, що регулюватиме діяльність транснаціональних корпорацій та інших підприємств, згідно з міжнародними законами прав людини».

Ця робоча група була створена 2014 року, а в жовтні цього року в Женеві відбулася її третя сесія, у якій взяли участь представники ста країн-учасниць ООН, та спостерігачі від Святого Престолу та Європейського Союзу.

Розробка зобов'язуючого документа має на меті доповнити та перевершити Принципи ООН щодо питань бізнесу й прав людини від 2011 року. «Він ставить перед собою мету підтвердити, що всі компанії повинні дотримуватися прав людини, звертаючи особливу увагу на прогалини, пов'язані з транснаціональною діяльністю, а також посилити охорону захисників людських прав. Можливо, він включатиме спеціальні положення щодо діяльності транснаціональних компаній у регіонах, що постраждали від конфліктів», – читаємо в заяві.

В документі також цитуються висловлювання двох останніх Вселенських Архиєреїв щодо діяльності транснаціональних корпорацій. Папа Венедикт XVI у своїй Енцикліці «Caritas in Veritate» писав, що «серед тих, хто, іноді, не дотримується людських прав робітників є транснаціональні компанії, а також місцеві підприємства». В Енцикліці «Laudato si’» Папа Франциск звернув особливу увагу на транснаціональні корпорації гірничорудного сектору: «Чимало шкоди завдає експорт твердих і токсичних відходів до країн, що розвиваються, чинячи це в спосіб, у який вони ніколи б не могли зробити це вдома. Ми помічаємо, що часто підприємства, які займаються цією діяльністю, є міжнародними компаніями».

На завершення автори заяви висловили сподівання, що міжнародний зобов’язуючий договір сприятиме зменшенню та фактичному скасуванню форм зловживань та неповаги до прав людини в усіх сферах діяльності транснаціональних корпорацій.

Європейська Конференція комісій «Справедливість і мир» – це європейська мережа 31 однойменних національних комісій, що займаються питаннями забезпечення справедливості, миру, поваги до людської гідності та дбання за довкіллям. Ця установа сприяє підвищенню обізнаності про католицьку Соціальну доктрину в європейських країнах та європейських інституціях. Виконавчий комітет Комісії «Справедливість і мир» Європи очолює Архиєпископ Люксембургу Жан-Клод Оллеріш, а до її складу входять дев’ять обраних членів.