США: атеїсти подали позов проти зображення хреста на печатці
  • Срд, 24/08/2016 - 15:49

Четверо жителів штату Пенсільванія і група атеїстів подали позов проти зображення хреста на державній печатці, оскільки, на їхню думку, воно порушує Конституцію. Позов був поданий днями в окружний суд східної Пенсільванії проти влади округу Ліхай цього штату, яка користується даною печаткою, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

У березні минулого року, комісари ради округу Ліхай одноголосно проголосували проти пропозиції про видалення хреста і прапора з печатки на письмову вимогу войовничих атеїстів «Фонду свободи від релігії» (ФСР). «Позиція влади округу Ліхай полягає в тому, що хрест на печатці та інші історично важливі символи мають світську мету, і ця мета полягає в тому, щоб прославити історію округу» - говориться в письмовій заяві членів ради округу.

Розгнівані активісти ФСР подали позов до суду за підтримки жителів округу Ліхай Стефена Мехоліка, Девіда Сімпсона, Джона Беррі і Кендіс Вінклер. У цьому позові вони вимагають суд визнати, що зображення хреста і прапора на печатці порушують конституцію США, і винести безстрокову заборону на використання цих символів владою округу.

«У країні давно діє закон, згідно з яким державні органи не можуть зображати релігійні символи на своїх офіційних печатках, - заявив Патрік Елліот, штатний юрист Фонду. - В окрузі Ліхай проживають люди найрізноманітніших релігійних переконань, і в тому числі представники релігійних меншин і невіруючі. Ми очікуємо, що влада округу переробить свою печатку, щоб привести її у відповідність до положень першої поправки конституції США».

Первинні листи ФСР щодо хреста було направлено владі округу ще в листопаді 2014 і січні 2015 року. Рада комісарів округу в своїй офіційній відповіді повідомила, що «хрест лише один з цілої низки символів, що прославляють першопоселенців округу Ліхай, які були християнами». Нинішня печатка була затверджена тодішньою радою в 1944 році.

У своєму судовому позові позивач стверджує, що «в рішенні влади округу Ліхай про затвердження печатки із зображенням хреста і прапора проглядається не світська, а явно релігійна мета, оскільки зображений безсумнівно латинський хрест». Активісти Фонду також стверджують, що «мета зображення полягає в тому, щоб пропагувати релігію і продемонструвати прихильність до християнства, яке ставиться тим самим вище за інші релігїї».