США, Британія і Франція скликали термінове засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з бомбардуваннями Алеппо
  • Нед, 25/09/2016 - 14:13

Екстрене засідання Ради безпеки ООН щодо Сирії пройде в неділю, 25 вересня, за ініціативи США, Великої Британії і Франції. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив обурення найбільш інтенсивними бомбардуваннями Алеппо з початку сирійського конфлікту, повідомляє dt.ua.

Два дні тому армія Башара Асада оголосила про початок операції по захопленню східної частини Алеппо. З тих пір, за словами голови ООН, надходять численні повідомлення про повітряні удари із застосуванням запалювальних боєприпасів і бетонобійних бомб.

"Генеральний секретар підкреслює, що, судячи з усього, систематичне застосування таких видів невибіркової зброї в густонаселених пунктах може кваліфікуватися як військові злочини", - йдеться у заяві Пан Гі Муна, з яким виступив його прес-секретар. Він назвав бомбардування таким, що "холодять душу" і "чорним днем" для міжнародного співтовариства в справі захисту цивільних осіб. "Міжнародне співтовариство має об'єднатися і послати чіткий сигнал про те, що не буде миритися з застосуванням невибіркової, все більш потужної смертоносної зброї", - йдеться в заяві.

Велика Британія, Німеччина, Італія, США, Франція і високий представник ЄС опублікували спільну заяву, в якій назвали неприпустимою військову акцію сирійської армії в східному Алеппо і закликали РБ ООН відреагувати на це.

"Обурливий обстріл гуманітарного конвою, публічна відмова від дотримання режиму припинення вогню сирійським режимом, відомості, що надходять, про використання режимом хімічної зброї та підтримувана Росією недозволена військова акція режиму в східному Алеппо явно суперечать російським заявам про підтримку дипломатичного врегулювання", - йдеться в заяві.