США: чергові осквернення, не вандалізм, але злочини з ненависті
  • Втр, 21/07/2020 - 17:20

Віруючі в США безпорадні перед наростаючою хвилею нападів на християнські місця культу. Нові випадки відбуваються щотижня. Зазвичай вони пов’язані з протестами проти расизму. Церква вимагає, щоб ці злочини трактувалися законом як акти ненависті.

Останніми днями облили фарбою фігуру Матері Божої в Колорадо-Спрінгз, повалили та обезголовили фігуру Ісуса Доброго Пастиря в Маямі. Раніше великий розголос викликало повалення пам’ятників св. Хуніперо Серро, апостола Каліфорнії. За останні тижні також згоріли дві церкви. Одна – це історична місія, заснована св. Хуніперо. Поліція ще не встановила, чи це був підпал. Друга пожежа поглинула парафіяльну церкву в Окала, штат Флорида, минулої суботи. Цього разу поліції вдалося затримати підпалювача, який спочатку протаранив машиною двері церкви, а потім полив бензин на підлогу храму та підпалив.

Можливо, прорив у підході до цих інцидентів зробить позиція Архиєпископа Томаса Венскі. Після повалення фігури Ісуса Доброго Пастиря в його єпархії він вимагає зміни класифікації таких злочинів. Як і правосуддя, так і значна частина громадськості сприймають їх як звичайні акти вандалізму чи навіть витівки молоді. Архиєпископ Венскі хоче, щоб їх переслідували законом як злочини, вчинені з ненависті до віри та Церкви. У цьому конкретному випадку зрозуміло, що це не випадковість чи короткочасний вибрик. Повалення такої важкої фігури мало бути добре сплановано, – каже о. Едвальдо ДаСільва, що служить у місцевій парафії. Він також запевняє, щоб його громада молиться за винуватців нападу. На цоколі після фігури Доброго Пастиря вірні розмістили напис: Бог перемагає зло.