США: хвиля несправедливих обвинувачень священників у зловживаннях
  • Втр, 02/05/2023 - 12:20

Брехливі звинувачення священників у злочинах сексуального характеру приносять шкоду «на все життя» не лише несправедливо звинуваченим священникам, але й справжнім жертвам розбещення, які мають сумніви чи хто-небудь повірить їхнім зізнанням.

Про це на сторінках видання «Chicago Tribune» одноголосно заявляють Архиєпископ Чикаго кардинал Блейз Купіч, соціологи з Американського католицького університету у Вашингтоні, голова організації, що об'єднує жертв духовенства в Чикаго та речник юридичної фірми «Burke, Warren, MacKay & Seritella», що спеціалізується на позовах такого типу.

Розлога стаття на 7 сторінок була опублікована у зв’язку із кількома нещодавніми розглядами справ у суді, що завершились оправданням священників, серед яких відомий в Чикаго (а тепер і у всій країні) парох місцевої парафії св. Сабіни о. Майкл Пфлегер. У жовтні минулого року двоє братів з Техасу звинуватили його у сексуальному зловживанні в 70-их рр. ХХ ст. Про цю справу американські ЗМІ інформували майже кожного дня. Тим часом суд постановив, що ці закиди «не мають підстав, і навіть до такої міри, що там важко що-небудь підозрювати».

Газета наводить розлогий коментар кардинала Купіча, який вирішив знову призначити о. Пфлегера парохом парафії. У листі до парафіян він визнав, що існує проблема розбещення неповнолітніх з боку священників та іншого духовенства, однак додав, що «усі наші священники добре знають, що на перше місце ми тепер ставимо добро жертв, щоб вони розуміли, що Церква ставиться до цього серйозно. (…) Водночас ми створили систему охорони і допомоги для потенційних жертв та їхніх родин  - Осередок охорони дітей і молоді».

Ще одним неправдиво звинуваченим і згодом виправданим священником є теперішній генеральний вікарій Архиєпархії Чикаго єпископ Роберт Кейсі. Він так описав свої пережиття: «У листопаді 2008 року я довідався, що на моє ім’я є звинувачення у педофілії і тому я повинен негайно покинути плебанію. Що ж, я був змушений це зробити і впродовж 4 тижнів жив у своєї сестри, поки тривав розгляд моєї справи. Згодом я отримав повідомлення від прокурора, що закиди в мій бік є непідтвердженими, і в результаті канонічного процесу я був оправданий та міг повернутись до парафії. Але повернення до священничого служіння було важким. Власне тоді починаються проблеми, коли поруч з моїм іменем з’являється «зірочка».

Проблемою неправдивого обвинувачення духовенства зайнявся Американський католицький університет. Відповідно до даних від жовтня минулого року, аж 82% священників «досвідчують можливість неправдивого звинувачення у різних сексуальних зловживаннях». З опитування, проведеного серед 10 тисяч священників, виходить, що 3,5 тисяч з них визнали, що проблема педофілії в Церкві спричинила «занепад довіри» у стосунках між духовенством та вірними. «В результаті, багато священників побоюються ситуації, в якій хтось «заради грошей» може звинуватити їх, що пізніше зашкодить їхній репутації на усе життя», - кажуть дослідники.

У юридичній фірмі «Burke, Warren, MacKay & Seritella», яка часто займається розглядом таких обвинувачень, розповідають, що «маємо справу із шаблонними випадками (pattern). Оскільки Церква докладає усіх зусиль, щоб «схилитись» над усіма такими позовами і відповісти на них, дехто пробує збагатитись на основі брехливих закидів», - кажуть юристи.