США: Індіанець на шляху до беатифікації
  • Птн, 05/01/2018 - 13:40

Єпископи США вирішили розпочати процес беатифікації Чорного Лося, легендарного індіанця з народу дакотів. До сьогодні північноамериканські індіанці мають лише одну святу – Катерину Текаквіте з XVII ст.

Чорний Лось (1863-1950) був кузеном відомого вождя Шаленого Коня. У віці дев’яти років в гарячці під час хвороби мав видіння, в наслідок якого навчився лікувати людей. Практикував індіанську, поганську духовність. У 1876 році брав участь у битві над рікою Little Big Horn проти американських солдат.

У 1887-89 рр. виступав у циркових виставах про Дикий Захід у Великобританії, Франції, Німеччині та Італії. Навчився розмовляти англійською.

Після поразки дакотів над потоком Wounded Knee (під час битви отримав поранення бедра) проживав у резервації Pine Ridge. В 30-40-их роках ХХ ст. організував вистави про культуру дакотів.

Після смерті першої дружини, в 1904 році був хрещений під іменем Ніколас, став католиком. Катехизував своїх родичів та одноплемінців, привівши сотні з них до хрещення, інформує wiara.pl. Водночас він продовжував практикувати давні індіанські обряди. Його оповісті зібрав Джон Нейгардт у виданій 1932 року книжці «Чорний Лось говорить».