США: капелана Массачусетського ІТ звільнили через питання про смерть Дж. Флойда
  • Пон, 22/06/2020 - 15:18

Вбивство Джорджа Флойда визнали за прояв расизму, хоча насправді невідомо, що керувало вбивцею. Чи він задушив затриманого власне через те, що він був темношкірим? Таке питання поставив о. Даніель Патрік Молоні з архидієцезії Бостону. В результаті такого запитання його звільнили з посади капелана Інституту технологій в Массачусетсі (відомий, як МІТ).

Священник звернув увагу на те, що навколо смерті Флойда є багато знаків запитання. По-перше, він зауважив, що невідомо через що цей чоловік помер насправді. Хоча цей випадок одразу визначили як расизм, але невідомо чи поліцейський, котрий задушив затриманого, керувався власною нетерпимістю до темношкірих.

«Більшість населення країни одразу визначили це як расизм. Я не вважаю, що нам це відомо. Більшість людей визнала також, що расизм є головною проблемою в структурах поліції. Я не думаю, що нам це відомо», - написав священник в електронному листі до католицької спільноти навчального закладу, в якому працював.

Він також зазначив, що Джордж Флойд, хоч і не повинен був бути вбитим поліцією, однак був засудженим злочинцем, що допускає те, що його вбивство могло мати інші підстави, крім расизму.

На лист о. Молоні відразу відреагувала архидієцезія. «Особиста думка, висловлена в його коментарях щодо смерті Джорджа Флойда, не відповідає позиції архидієцезії і не відповідає позиції, яку нещодавно висловив у заяві кардинал Шон О’Меллі», - йдеться в комюніке.

В свою чергу, керівництво Інституту Технологій в Массачусетсі звинуватило священника у «зневазі і дискредитуванні особи Джорджа Флойда», запереченні його людської гідності та тривіалізації проблеми «системного расизму, перш за все в системі виміру справедливості». У виші зазначили, що попросять архидієцезію призначити нового капелана, погляди і служіння котрого відповідатимуть таким цінностям як «інклюзія і повага» до усіх.

О. Молоні сам подав у відставку зі своєї посади, але, як повідомив згодом, його до цього змусили.

На захист священника виступив професор Ентоні Ізолен з College of Liberal Arts Томаса Мора у Ворнері (Нью Гемпшир). Вчений зазначив, що все те, що написав священник, є правдою. «Ми не знаємо, чи вбивцею Флойда керував расизм. Звідки ми можемо це знати? Не виглядає також на те, що Флойд вів добропорядне життя. То ж що в словах священника не є правдою?», - запитав він.

Філ Лоудер, засновник Catholic Word News і керівник порталу CatholicCulture.org, зазначив, що критика на о. Молоні полетіла через те, що він поставив під сумнів популярну риторику. Лоулер наголосив, що о. Молоні просто зазначив, що немає доказів расистського мотиву для вбивства – і лише за це його усунули з навчального закладу і висунули догану від власної архидієцезії.