США: на суддю-католика з Верховного Суду відбувся замах з боку прихильників абортів
  • Пон, 13/06/2022 - 18:48

Одним із витків хвилі ненависті до католиків у США є справа судді Бретта Кавано, біля будинку котрого поліція затримала озброєного прихильника абортів, котрий зізнався, що хотів вчинити вбивство. До агресивної діяльності раніше закликав лідер Демократичної партії у Сенаті.

Замах, якого вдалось уникнути, на життя судді Верховного Суду схилив до роздумів навіть Джо Байдена. Як зазначила речниця Білого Дому, президент «найрізкішими словами засуджує дії цієї особи». Прикро, що мало дійти до спроби вбивства, аби адміністрація Байдена на мить призупинила тактику заохочувати аборціоністів до нелегальних зборів поруч із приватними помешканнями суддів.

Як звертають увагу консервативні коментатори, до ескалації насильства призвела не лише позиція Білого Дому, але і лідера демократів у Сенаті Чака Шумера. В березні він скерував погрозу на адресу членів Верховного Суду. «Хочу сказати тобі, Ґорсач, і тобі, Кавано, що ви випустили вихор і заплатите за це ціну. Не будете знати, що вас вдарило, якщо приймете це жахливе рішення», - говорив він під час зустрічі прихильників безкарного вбивства ненароджених дітей.

Таке «жахливе рішення» - це очікуване уневажнення прецеденту «Рой проти Вейда», який легалізував аборти в США і забрав в окремих штатів можливість самостійно вирішувати питання законодавства, пов’язаного з абортами. Справа викликала хвилю ненависті, скерованої перш за все на католицькі середовища, оскільки 5 із 9 суддів Верховного Суду є консервативними католиками.

Рішення, яке, за даними ЗМІ, в будь-який момент можуть видати судді, спричинить до того, що аборти стануть або обмеженими, або й взагалі забороненими, у майже половині штатів. Це означає, що впливи абортивної індустрії будуть значно послаблені, оскільки величезна кількість абортивних «клінік» буде зачинена, як це вже відбувається в штатах, які успішно запровадили закони на захист життя.