США: напередодні президентських виборів
  • Пон, 05/11/2012 - 00:00

 Католицькі ієрархи Сполучених Штатів щоразу відвертіше включаються в передвиборчу кампанію, яка добігає кінця.

 

Не вказуючи конкретних кандидатів, вони закликають вірних голосувати за тих, хто захищає християнські цінності, виступає проти абортів і юридичного визнання одностатевих зв’язків тощо. Останній тиждень перед виборами – час найзапеклішої передвиборної боротьби і головна тема у пресі. Лиш ненадовго ця тема перестала бути «номером першим» у зв’язку з ураганом Сенді.

 

На погляд австрійської католицької агенції Kathpress, зусилля таборів обох кандидатів зараз скеровані на «Swing States» – штати, які не визначилися і схиляються на бік то одного то іншого кандидата, і можуть мати вирішальний вплив на остаточний підсумок виборів. Ними є Флоріда і Огайо, а також, на думку багатьох, – Вісконсін, звідки походить республіканець-католик Пол Райан, кандидат на крісло віце-президента.

 

Девід Лорен Рікен, єпископ дієцезії Грін Бей, що налічує близько 300 тис. вірних (північ штату Вісконсін), виразно дав зрозуміти, якого результату очікує. На його думку, «душа опиниться у небезпеці», якщо дійде до влади партія, яка відходить від п’ятьох «пунктів, що не підлягають дискусії» та несуть у собі «основоположні істини віри та моральності». Ними є аборти, дослідження на стовбурових клітинах із людських зародків, «підтримувана смерть», клонування людей і гомосексуальні «шлюби». Той, хто знається на позиціях обох партій, зробить із цих слів висновок, що вони є виразним заохоченням голосувати за республіканців під загрозою втрати спасіння душі, пише Kathpress.

 

Пастир дієцезії Грін Бей не самотній у своїх поглядах. Останнім часом багато католицьких єпископів зайняли щодо справи президентських виборів чітко визначену позицію, що її деякі медіа назвали «агресивною». Підтримку демократичній партії, яка висловлюється за «шлюби» гомосексуалістів і «право на аборт», єпископ Спрінгфілда (Іллінойс) Томас Папроцкі назвав «іманентно злою і доглибинно гріховною».

 

Митрополит Ньюарку (штат Нью-Джерсі) архиєпископ Джон Маєрс закликав вірних не голосувати за кандидата, який не підтримує традиційної форми подружжя, і запропонував, щоби католики, які схвалюють «гомоподружжя», не були допущені до причастя. Своєю чергою, єпископ Ніколас ДіМарціо із Брукліна вважає «неймовірним», щоби католик віддав свій голос за Барака Обаму. Свою позицію він обґрунтував тим, що нинішній господар Білого Дому та його партія зайняли ліберальну позицію в справі абортів. На думку єпископа, католики, які голосують за кандидата, що представляє такі погляди, самі себе ставлять поза межами Церкви.

 

Як пише австрійська агенція, ці висловлювання виразно показують, наскільки сильно дехто з католицьких ієрархів не може втриматися від участі у передвиборній кампанії. Коли 1960 року президентом США став Джон Кеннеді як перший католик на цій посаді, ніхто не зважився на такі однозначні оцінки, переймаючись тим, щоб йому не зашкодити. Невідомо, чи сьогодні виразна позиція деяких єпископів допоможе Ромні чи зашкодить йому.

 

Натомість не підлягає сумнівам, що голоси католиків матимуть вирішальне значення. Вони бо становлять чверть загалу виборців, і у виборах їх буде більше, ніж некатоликів, хоч вони й не йдуть єдиним блоком. Так було тільки один раз, коли 1960-го обрали Кеннеді на президента. Але Мітт Ромні – не Джон Кеннеді.

 

І попри все, з останніх анкетувань, проведених серед виборців-католиків, випливає, що Ромні отримує сім пунктів проти двох пунктів за Обаму, хоча й цього мало для рішучої перемоги. Чотири роки тому Обама виграв, здобувши 54% католицьких голосів, попри те, що його позиція щодо абортів була широко знана. Так чи інакше, виборці-католики у США можуть іти «у вівторок після першого понеділку листопада» до виборчих урн з усвідомленням, що їхній «католицький голос» найчастіше лягає по стороні переможця, стверджує кореспондент Kathpress. Він звертає увагу, що з-посеред 10 останніх президентських виборів у США дев’ять виграв той кандидат, який дістав більшість голосів католиків. Єдиним винятком був Ел Гор 2000 року, який мав більшу підтримку католиків, аніж обраний на президента Джордж Буш.

 

За матеріалами: KAI
Джерело: CREDO