США: понад 100 актів вандалізму в храмах
  • Втр, 02/11/2021 - 12:59

Єпископат США виступив проти актів вандалізму в храмах, на пам’ятниках та інших священних місцях. Станом на травень 2020 року було зафіксовано понад 104 таких випадки у 29 штатах по всій країні.

У травні 2020 року Комітет релігійної свободи при американському єпископаті вирішив фіксувати всі подібні випадки. Серед інцидентів були, зокрема, підпали, знищення статуй, руйнування надгробків, малювання свастики, ненависні, антикатолицькі написи, спалювання американського прапора і знищення хрестів. 10 жовтня було зафіксовано 100-й випадок: сатанинські та ненависні графіті на стінах катедрального собору Непорочного Зачаття в Денвері, штат Колорадо.

Кардинал Долан, глава Комітету, й Архиєпископ Пол С. Коклі з Оклахоми, з Комісії з Внутрішньої Справедливості та Людського Розвитку єпископату написали у заяві, що “акти вандалізму різноманітні, абсолютно непристойними та виражають злість і гнів, як ті, що можна прочитати, так і  абсолютно незрозумілі”. Хоча ми поки що мало знаємо про це явище, одне можна сказати напевне – наше суспільство потребує Божої благодаті”, – пишуть священнослужителі.

За словами єпископів, слід прагнути взаєморозуміння, але уникати насильства та ненависті. “У кожному випадку ми повинні звертатися до винуватців із молитвою та прощенням. “Якби вони хотіли таким чином покарати нас за якусь нашу давню провину, ми слід було б примиритися. Проте якщо цей гнів викликало нерозуміння нашого вчення, то це треба пояснити. У будь-якому випадку, це має закінчитися, це не той шлях”, - сказав кардинал Долан.

Тому єпископи попросили політиків публічно засудити акти вандалізму та подякували службам за роботу щодо запобігання наступних інцидентів. “Ми дякуємо нашим правоохоронним органам за розслідування та вжиття відповідних заходів, аби запобігти подальшій шкоді. Ми також звертаємось за допомогою до громадськості. Це не просто злочини проти власності – це деградація видимих ознак нашої католицької віри. Це акти ненависті”, – йдеться у повідомленні.

У заяві також згадано про дві ініціативи, метою яких є протидія актам вандалізму в майбутньому: проект Комітету релігійної свободи “Краса лікує – краса спасає“, який у відповідь на руйнування католицьких статуй презентує фільми, що пояснюють сакральне мистецтво, та прохання комісії збільшити у наступному році фінансування зі 180 мільйонів доларів до 360 мільйонів доларів грантової програми для неприбуткових організацій Міністерства Внутрішньої Безпеки.