США: Щораз більше нападів на католицькі місця культу
  • Суб, 10/07/2021 - 14:32

У США регулярно зростає кількість актів вандалізму щодо католицьких місць культу. Ситуація настільки серйозна, що єпископат включив цю тему у відзначання щорічного тижня релігійної свободи.

За церковними даними, з травня минулого року відбулося 75 актів агресії. У кожному другому випадку це було знищення фігури святого, а в кожному шостому – підпал.

Останні федеральні дані стосуються 2019 року і містять 66 зареєстрованих випадків агресії. Незважаючи на те, що нападів на католицькі місця культу стає щораз більше, їх, безумовно, менше, аніж тих, які зазнала єврейська громада в США. ФБР зафіксувало 684 випадки таких злочинів.

Хоча Церква стурбована зростанням антикатолицької агресії, однак визнає, що це не обов'язково мають бути злочини на ґрунті ненависті. Це могли бути витівки підлітків, а може, за цим стояв хтось психічно неврівноважений чи нетверезий, – каже о. Майкл Нолан, парох з парафії у Волтем, де хулігани позбавили голови фігури Найсвятішого Серця Ісуса та св. Карло Борромео.

О. Девід Кассато з парафії св. Афанасія в Нью-Йорку, де невідомі злочинці перекинули хрест, зазначає, що напади на церкви є проявом змін, які відбуваються в суспільстві. Йдеться як про зростання злочинності загалом, так і про те, як люди ставляться один до одного.