США: звернення релігійних лідерів до Барака Обами на захист свободи віросповідання
  • Суб, 15/10/2016 - 13:53

Лідери основних релігій і релігійних конфесій Сполучених Штатів Америки - католики,юдеї, мусульмани, індуїсти, бахаісти, мормони, євангелисти і ін. - звернулися до президента Барака Обами і Конгресу США з протестом проти недавньої доповіді федеральної Комісії з цивільних прав. У цій доповіді стверджується, що «релігійні організації використовують релігійні доктрини в якості прикриття для дискримінації».

У зверненні до президента Обами і Конгресу, яке було опубліковано помісною Єпископською конференцією, оскаржуються деякі твердження, що містяться в доповіді. Зокрема, в одному з її параграфів заявляється, що такі словосполучення як «свобода совісті» і «свобода віросповідання» є «лицемірними» термінами, які приховують в собі «кодові слова» з метою «дискримінації, нетерпимості, расизму, сексизму, гомофобії, ісламофобії, християнської переваги і будь-якої іншої форми нетерпимості».

У заяві американських релігійних лідерів відзначається розуміння того, що «люди доброї волі можуть не погоджуватися зі зв'язком між свободою релігії та національними законами по боротьбі з дискримінацією, і що ці відносини повинні бути організовані більш конструктивним чином. Це відноситься до таких чутливих питань загального блага як шлюб, сім'я, контрацепція, аборти».

Лідери основних релігій і релігійних конфесій США наполягають, щоб «жоден американський громадянин або установа не були позначені власним урядом як 'фанатики' через свої релігійні погляди і не були усунуті від політичного життя країни з цих питань».

«Ми всі проти риторики і дій ненависті, - йдеться в зверненні. - Ми віримо в рівність всіх американців перед законом незалежно від їх релігійних переконань або приналежності до релігійних громад. Однак ми також сповнені рішучості і сміливості, кажучи про те, у що ми віруємо вже протягом багатьох тисячоліть. Поважні дебати про ідеї не являють собою небезпеки, яку потрібно демонізувати. Більш того, дебати корисні для нашої демократії, і їх слід заохочувати».

«Наклеп на ідеї і на питання, за якими немає згоди, визначення їх 'расизмом' або 'фобією' знецінює значення цих слів», - підкреслюють американські релігійні лідери.

У посланні міститься рішучий заклик «публічно відмовитися від претензій», що знаходяться в зазначеній доповіді федеральної Комісії з цивільних прав: не можна вважати «релігійну свободу» прикриттям і лазівкою для різних форм дискримінації.

Серед підписантів звернення до президента Барака Обами та національного Конгресу - голова Комітету з питань свободи віросповідання при Єпископської конференції США архієпископ Балтімора Вільям Едуард Лорі і глава єпархії Святого Марона в Брукліні єпископ Грегорі Джон Мансур.