Становище християн на Близькому Сході, у Східній Європі та Індії – конференція у Ватикані
  • Птн, 22/11/2013 - 15:04

У Ватикані з 19 по 22 листопада триває пленарне засідання Конгрегації у справах Східних Церков за участю Патріархів та Верховних Архиєпископів. Папа Римський зустрівся з її учасниками вчора у другій половині дня у Залі Консисторії, повідомляє Радіо Ватикану. Окрім десяти глав Східних Церков – шести Патріархів і ще чотирьох Архиєпископів – прибув Латинський Патріарх Єрусалима Фуад Туаль, Держсекретар Ватикану Архиєпископ П'єтро Паролін та керівники згаданої дикастерії: її префект кардинал Леонардо Сандрі, секретар та його заступник.

Двогодинне засідання відкрив Святіший Отець. Він вказав учасникам на необхідність давати достовірне свідчення, тверезого способу життя за прикладом Христа, а також братньої та водночас батьківської любові щодо довірених їм єпископів, священиків і вірних. ЇЇ очікують особливо ізольовані та відкинуті на маргінес.

"Я маю на увазі насамперед наших священиків, які потребують розуміння і підтримки, також і на особистому рівні, – сказав Папа. – Вони мають право мати з нашого боку добрий приклад у питаннях, що стосуються Бога, а також будь-якій іншій діяльності Церкви. Вони вимагають від нас прозорості в управлінні майном та опіки щодо будь-яких слабкостей чи потреб. І при цьому всьому потрібно з найглибшим переконанням застосовувати автентичну процедуру синодальну, так характерну для Східних Церков. Ми знаємо, що за допомогою Бога і Його Пречистої Матері ми можемо відповісти на цей виклик. Я прошу вас молитися за мене. А тепер я дуже радо слухатиму те, що ви збираєтеся сказати мені. Вже зараз я висловлюю Вам свою вдячність".

Кожен із присутніх на зустрічі Патріархів та Верховних Архиєпископів представив становище східних християн. Ці відносини стосуються трьох теренів: Близького Сходу, Східної Європи й Індії,  а також розсіяних по всьому світу спільнот. З учасниками зустрічі  Папа Франциск побачився пізніше ще раз на вечері у Домі св. Марти.