Стараннями владики Іринея Білика Калуш отримав мощі св. Пантелеймона
  • Срд, 05/10/2016 - 00:25

Перед початком Синоду Єпископів УГКЦ, владика Іриней Білик, Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, з благословення Митрополита і Архієпископа Івано-Франківської Митрополії УГКЦ Володимира (Війтишина) та на прохання настоятеля храму о.Ігора Пришляка прибув до храму Святого Духа в м.Калуші (Височанка), щоб передати довгоочікувану Святу реліквію -мощі Святого великомученика і цілителя Пантелеймона для привселюдного почитання та отримання обильних ласк і потрібних благодатей Божих за його заступництвом.

Святого Пантелеймона дуже почитають і в честь нього побудовано багато храмів в Україні. З грец.- всеспівчутливий, ранньохристиянський великомученик, за фахом був лікарем, став відомий як великий цілитель. Святий походив із поганської родини, що проживала в Нікомидії (сьогоднішнє м.Ізміт, Туреччина) у Малій Азії. За професією був лікарем. До Христової віри його навернув і охрестив св.Єрмолай. Пантелеймон відзначався великим милосердям до вбогих, яких лікував безкоштовно, часто чудесним способом. Оскаржений своїми колегами-лікарями перед імператором Діоклетіаном у тому, що він проповідує Христову віру, Пантелеймон загинув мученицькою смертю 305 року. Свята голова Пантелеймона зберігається в Пантелеймоновому монастирі на Афоні.

Великомученик Пантелеймон вшановується в Східній Церкві як грізний святий, покровитель воїнів, що розкриває його перше ім'я - Пантолеон, що означає "лев у всьому". Друге ім'я дане при хрещенні - Пантелеймон, тобто "всемилостивий", розкриває великомученика як цілителя. У західних християн він вважається покровителем лікарів. Зв'язок цих двох заступництв святого добре видно з того, що воїни, які частіше за інших отримують рани, більше за інших мають потребу в лікарях-цілителях. Саме тому християни, які ведуть боротьбу духовну і фізичну, вдаються до нього з проханням зцілення.

Необхідно завдячувати старанням ревної парафіянки цього храму п.Галини, що ця духовна і історична подія для цього храму стала можливою. А прибуття святого Пантелеймона стало можливим супроводом добродія п.Василя Скиби.

Нехай же вшанування Святого Пантелеймона надихає нас на безкорисне служіння ближнім, особливо пораненим на душі і тілі та захищає нас від всяких хворіб і нещасть та видимих і невидимих ворогів, які наступають на наші душі і нашу землю.