Стежками нашої спадщини. Завершився перший етап цьогорічних археологічних досліджень Пліснеська
  • Нед, 30/07/2017 - 11:45

(Відео і фото звіт) 25 липня цього року на Пліснеську перший етап археологічних досліджень завершила експедиція історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ». Як повідомив керівник розкопок Андрій Филипчук, цьогорічні дослідження проводилися співробітниками Заповідника за сприяння ГО «Підгірці-Шолом» та участі низки волонтерів – переважно студентів та випускників Львівського університету.

Два з цьогорічних розкопів закладено на курганному варязькому могильнику ХІ – поч. ХІІ ст. Обидва досліджені кургани виявилися кенотафами – «пустими» могилами, які насипали в пам’ять про людей, що померли на чужині. Ці символічні насипи датуються зламом ХІ/ХІІ ст. Від одного з курганів збереглися рештки курганного ровика, дерев’яної пустої конструкції та низки керамічних виробів у ній.

Археолог також зазначив, що курганний могильник на Пліснеську виник опісля спалення Володимиром Святославовичем слов’янського Пліснеська. Перші захоронення на некрополі залишила варязька дружина київського князя, а пізніші – її слов’янізовані нащадки.

Третій розкоп на Пліснеську закладено між четвертою та п’ятою внутрішніми лініями захисту городища ІХ-Х ст. Наразі виявлено одну заглиблену споруду попередньо віднесену до слов'янського часу.

Археологічні дослідження продовжаться ще у серпні цього року.

ВІДЕО