Стежками нашої спадщини. Звіт про завершення археологічного сезону на Пліснеську
  • Срд, 30/08/2017 - 12:35

Завершилися стаціонарні літні польові дослідження на Пліснеську. Силами експедиції Історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» протягом другого етапу робіт закладено останній - четвертий цьогоріч розкоп - на території західної ділянки високого плато археологічного комплексу між лініями захисту №№ 3 та 4.

Пригадаємо, що розвідковими роботами М. Филипчука у 2009 р. на цій частині Пліснеського городища було зафіксовано низку споруд ймовірно виробничого призначення. В результаті робіт 2017 року нам пощастило натрапити на піч виробничого призначення, а також рештки глинобитної печі ("перехідного" типу), яка скоріш за все має відношення до наземного житла. Обидва об'єкти попередньо датуються давньоруським періодом. Доволі численними знахідками у розкопі були рештки керамічних виробів слов'яно-руського часу, уламки залізних та скляних шлаків; траплялися також скляні намистини, вістря стріл і навіть уламки жорнових каменів.

Цьогорічні дослідження у розкопі 4 мали характер розвідкових робіт. Виявивши зазначені рухомі та нерухомі рештки матеріальної культури наших предків та з'ясувавши характер культурних нашарувань можемо наступного року проводити на цій ділянці городища більш ґрунтовні та широкомасштабні польові дослідження.