«Сто вертепів у Ватикані» як нагода для нової євангелізації
  • Суб, 13/10/2018 - 19:18

Майже півстолітня римська міжнародна виставка «100 вертепів» переноситься до Ватикану та відбуватиметься під патронатом Папської Ради сприяння новій євангелізації

«100 вертепів». Починаючи від 1976 року, в Римі у різдвяний період проводиться виставка, покликана підтримати та популяризувати традицію різдвяних вертепів. Її назва вказує на історичний аспект, посилаючись на кількість експонатів, які виставлялися під час перших її випусків. Сьогодні ж відвідувачі мають змогу побачити набагато більшу кількість творів «вертепного» мистецтва в його різних стилістичних вираженнях.

«100 вертепів у Ватикані».

Виставка щороку організовувалася в галереї «Зали Браманта» поблизу базиліки Санта-Марія-дель-Пополо. Але цього року, дійшовши до 43-ї експозиції, вона переноситься до Ватикану. Як розповіла в інтерв’ю для VaticanNews донька ініціатора виставки Маріякарла Маналья, директор часопису «Rivista delle Nazioni», що протягом 42 років організовує захід, останніми роками ставало дедалі важче зібрати необхідні ресурси, а утримувати експозицію за кошти, виручені за квитки, перестало бути можливим.

Свою підтримку мистецькій ініціативі вирішила надати Папська Рада сприяння новій євангелізації. Цьогорічна експозиція, що називатиметься «100 вертепів у Ватикані» виставлятиметься від 7 грудня до 13 січня наступного року в Залі святого Пія Х, що при осідку цього відомства Римської Курії.

Вертеп як засіб євангелізації

Архиєпископ Ріно Фізікелла, Голова Папської Ради сприяння новій євангелізації, з ентузіазмом прийняв пропозицію, включивши виставку до програми заходів очолюваної ним дикастерії. «Вертеп, – зазначив він, – крім того, що є прекрасною культурною традицією, є також засобом євангелізації. Адже чимало людей кожного Різдва зупиняються перед таємницею Бога, Який став людиною, представленою цими справжніми шедеврами, аби молитися, роздумувати та відкривати любов Бог, Який стає дитиною з любові до нас».

Велика різноманітність

Експозиція оновлюється щороку. Твори походять з усіх італійських регіонів та з кількадесяти країн світу. Вони є творами як митців, так і аматорів, учнів шкіл і представників різних асоціацій і товариств. Експонатами зі своїх колекцій діляться національні та місцеві музеї. Різним є також матеріал: це і корали, срібло, порцеляна та скло, бронза та кераміка, дерево, коване залізо, пап’є-маше і вторинна сировина, шоколад і злаки, ґудзики, свічки, олівці, тощо. Представлені як статичні композиції, так і рухомі, а розміри творів – від мініатюрних до статуй в людський ріст.

У 37-й виставці «100 вертепів», що відбувалася 2012 року, серед 150 експонатів з понад 25 країн світу, були представлені два вертепи з України – робота учнів Тернопільської художньої школи.