Стрітенський збір волонтерів пенітенціарного душпастирства відбувся у Києві
  • Пон, 19/02/2018 - 15:35

17 лютого 2018 року у Києві відбувся Стрітенський обід для волонтерів служіння в'язням. Десять років тому вистава театру "Еммануїл" під керівництвом Жанни Горай у храмі Василія Великого дала поштовх численним волонтерським ініціативам на допомогу пенітенціарному душпастирству. Відтепер до спільноти добровільних помічників долучається багато людей різного віку і професій.

Лейтмотивом зустрічі стала думка, що для змін у системі в'язничні мури мають ставати прозорими для кращих представників суспільства, які беруть участь у волонтерських програмах. Для цього держава може створити належні умови. Адже ніщо не може так перемінювати в'язничне середовище, як волонтерські ініціативи, що дають в'язням відчуття причетності до суспільства.

Серед присутніх були координатор волонтерства Товариства Червоного Хреста України і члени Національної Асоціації адвокатів України, економісти і працівники суспільної сфери. Родзинкою зустрічі став показ відео-стрічки волонтера Василя Возняка, що була відзнята під час візитів до підліткової колонії. 

Стрітенський обід став доброю традицією. Під час  зустрічі друзі ділилися спогадами та пропонували ідеї для заходів 2018 року. Нині гроно волонтерів нараховує близько 200 осіб. 
У Києві в лютому 2011 року для кращої координації в’язничного служіння було створено Центр волонтерської співпраці. Його натхненниками були Володимир Левченко, Юлія Щербій, Андрій Дорчак, Тарас Пшеничний, Христина Шонь, Василь Возняк. Центр покликаний об’єднати волонтерський рух на допомогу капеланам. За організацію заходів цього руху нині відповідає Павло Загороднов, референт Пенітенціарного душпастирства УГКЦ.