Студентам–медикам Тернополя розповіли про Митрополита Андрея Шептицького
  • Втр, 24/11/2015 - 10:33

19 листопада Владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ, зустрівся з викладачами та студентами Тернопільського державного медичного університету імені І. Горбачевського. Декілька сотень майбутніх працівників сфери медицині слухали доповідь про життя і діяльності Митрополита Андрея  Шептицького.

На заході, який приурочили 150-ій річниці з дня народження Андрея Шептицького, Владика Теодор виокремив важливі риси Митрополита Шептицького, які сучасна молода людина повинна наслідувати зради власного та суспільного добра.

За словами Владики Теодора, Митрополит Шептицький віддав своє життя для Церкви і народу, він прагнув такі діла довершити, котрі би й пізнішим поколінням служили, а працю для майбутнього він вважав за річ у сто разів важливішу, як все, що можна для хвилі теперішньої зробити.

«Можна і треба плекати різні великі ідеали, ідеал наукової праці, ідеал витривалої послідовної й ідейної праці для родини й народу… Але кожному з молодих треба, безумовно, ідеалу бути добрим, а то і досконалим, великим християнином… молодь мусить розуміти, що від того залежить успіх у досягненні всіх інших ідеалів», - сказав Єпископ Теодор, цитуючи слова Митрополита Шептицького.

Аналізуючи сучасну кризу авторитетів, Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівский звернув увагу слухачів на твердження Митрополита Андрея про те, що «падіння авторитету завжди небезпечне. Хто відкидає авторитет старших, легко відкине авторитет батьків, а відтак кожен інший авторитет. Легковаження думки й досвіду старших є відкиненням авторитету віку й досвіду».

В цілому Владика Теодор розкрив ключові етапи життя Митрополита Андрея та наблизив до слухачів його настанови, озвучуючи та аналізуючи цитати із творів та послань

Організаторами заходу виступили Центр виховної роботи і культурного розвитку ТДМУ та ректор університету Михайло Корда, який окремо спілкувався з Кир Теодором і отцем-доктором Іваном Січкариком з провиду тіснішої співпраці в напрямку виховання майбутніх медиків.

Зустріч розпочалася з молитви, яку провели студенти Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого. У вступному слові до присутніх ректор Михайло Корда сказав наступне:

«Сьогодні приємно бачити те, що така велика кількість молоді зібралася не на концерт чи дискотеку, а на духовну бесіду, присвячену видатній людині, яка присвятила все своє життя служінню людям і Богу. Андрей Шептицький був не тільки духовним сподвижником в Західній Україні, він ще й був справжнім патріотом своєї землі і її вірним сином. Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський, Владика Теодор розповість вам детальніше про цю непересічну особистість. Зі свого боку хочу сказати, що цією зустріччю ми започаткуємо традицію духовного спілкування в нашому університеті. Усіх, хто відчуватиме потребу поговорити з духовними авторитетами, священиками, запрошую приєднуватися до цієї ініціативи.

На мою думку професія лікаря і медсестри, завжди передбачає мати в серці доброту, милосердя і духовність. Ви, як ніхто, повинні плекати в своїй душі любов до ближнього. І сьогодні ви маєте всі можливості, аби на прикладі відомих світочів в нашій історії вчитися бути милосердними, мислити глобально. Ще під час мого навчання у школі ім’я Андрея Шептицького було під строгою забороною. Про нього можна було згадувати лише в негативному контексті. Зі здобуттям незалежності в Україні почали відкривати велич цієї постаті. Андрея Шептицького можна охарактеризувати одним змістовним словом – праведник», – зазначив Михайло Корда.