Студенти ЛДС взяли участь у міжнародній конференції "Європейська молодь за світ без насилля"
  • Втр, 25/09/2012 - 00:00

Сім студентів ЛДС на чолі з отцем-духівником взяли участь у міжнародній конференції-паломництві організованій спільнотою Святого Еґідія

 

Зустріч відбувалася з 20 до 23 вересня у місті Краків (Польща). Її учасниками стали студенти, викладачі, священики, семінаристи, громадські діячі з 10 країн світу: Польщі, Росії, Чехії, Словаччини, Німеччини, Угорщини, Румунії, Італії, Ізраїлю та, звичайно, України. Українська делегація була чи не найчисельнішою на конференції. Всього у зустрічі-паломництві, організованій Спільнотою Святого Еґідія, «Європейська молодь за світ без насильства» взяли участь 1200 учасників.

 

У перший день паломництва учасники мали знайомство всередині власних делегацій. Відтак відбулася перша зустріч у межах конференції. Приємно здивував високий рівень організації.  Оскільки учасники розмовляли різними мовами, то здійснювався синхронний переклад на 8 мов. В часі зустрічі з учасниками паломництва своїми спогадами ділилися особи, які вижили будучи в’язнями Освєнціма – єврей Дзев і німкеня циганського походження Ріта. Вони ділилися своїми пережиттями того часу, приємно вразила фраза Дзева: « Я все пам’ятаю, але не маю ненависті ні до кого…» Також слово мав духівник спільноти отець Марко Ньяві. Також учасники зустрічі насолоджувалися піснями групи членів спільноти св. Еґідія з Києва, серед них був виконаний гімн паломництва – пісня «World without violence».

 

 

У другий день паломництва – п’ятницю, учасники відвідали нацистські табори смерті – Аушвіц і Біркенау. У Аушвіці учасники слухали розповідь екскурсовода, зокрема було повідомлено, що за час діяльності цієї фабрики смерті було знищено звиш 6 000 000 людей. У Біркенау 1200 учасників міжнародної зустрічі в знак пам'яті знищених у таборах смерті подолали «Мовчазний кілометр» – шлях від входу до Біркенау до Меморіалу

 

 

На завершення дня паломники молилися молитву Спільноти Св. Еґідія у санктуарії Блаженного Івана Павла II в Лаґевніках. До присутніх із теплими словами подяки і заохочення в благій справі боротьби з насильством звернувся кардинал Станіслав Дзівіш – Архиєпископ і Митрополит Кракова.

 

У третій день учасники працювали в групах – ділилися враженнями і обговорювали механізми побудови світу без насильства. Відтак відбулася Свята Меса у костелі Св. Катерини у Кракові, яку відслужили всі присутні у паломництві священики, зокрема  духівник ЛДС о. Андрій Стасів, та о. Іван Курилець зі Львова (у інші дні наші священики служили для українців Літургію у готелі). Завершився вечір походом зі свічками та вручення учасникам зі всіх країн «Послання миру».

 

 

Загалом паломництво справило на спільноту ЛДС щонайприємніші враження. Рефлексії з приводу поїздки читайте  незабаром у блозі одного з учасників паломництва на нашому сайті.

 

Володимир Мамчин,

Медіа-Центр ЛДС