Студентів-католиків переслідують у британських університетах
  • Срд, 27/10/2021 - 17:06

Студенти-католики зазнають дедалі більше переслідувань у британських університетах. Призначення о. Девіда Палмера капеланом Ноттінгемського університету було заблоковане виключно через те, що він опублікував твіти проти абортів та евтаназії. “У ці часи майже неможливо бути католиком в університеті, якщо відкрито сповідуєш свою віру”, – зізнався священнослужитель.

Скаргу на блокування його призначення подав єпископ Ноттінгемський Патрік МакКінні. Однак лише після загрози судового позову з боку Товариства Вільного Слова університет дозволив призначити капелана. Наразі він може звершувати своє служіння в кампусі на випробувальному терміні. Подальші скарги на нього можуть призвести до зняття кандидатури.

“Британські університети не визнають право на свободу слова”, – вважає журналіст Саймон Колдуелл. У статті, опублікованій в Catholic Herald, він згадує справу Юлії Ринкевич, польської студентки акушерства, яку виключили з практики – що фактично унеможливило її освіту – коли університет виявив, що вона є учасницею студентської pro-life групи. Студентка подала скаргу на свій університет, отримала вибачення та компенсацію.

Колдуелл зазначає, що Ноттінгем не є сумнозвісним винятком. Він згадує, що на недавньому студентському ярмарку в Оксфорді студенти цього історичного університету знищили стенд pro-lifе, забрали та викинули всі матеріали. Вони також відмовилися покидати територію ярмарку, якщо не отримають запевнення, що стенд не буде відновлено. Завдяки службам безпеки зрештою вдалося стримати агресивно налаштованих студентів і врятувати стенд.

Анна Флейшер, очільниця руху pro-lifе в Оксфордському Університеті, зізнається, що після цього інциденту в неї траплялось багато неприємностей, включно з фізичними нападами. На неї також полилася хвиля інтернет-ненависті з боку інших студентів. “Це була не конструктивна критика, а записи, сповнені ненормативної лексики. Деякі з них можна вважати погрозами розправи та підбурюванням до насильства”, – зізналася Анна Флейшер.

Незважаючи на те, що університет висловив жаль з приводу такої поведінки та офіційно засуджує все, що обмежує свободу слова, він досі не вжив жодних дисциплінарних заходів щодо винуватців нападу на стенд та самої очільниці руху pro-lifе, хоча їхні імена відомі широкому загалу, а докази зафіксовані на відео.
Подібні ексцеси мають місце і в Університеті Ексетера, де членів студентської pro-lifе групи та їх сімей ображають і погрожують насильством у соціальних мережах.

"Університети мають бути місцями інтелектуальних дебатів, а постійно зростаюча ненависть та підбурювання до насильства проти людей з різними поглядами не має нічого спільного з ідеєю університету, є дуже тривожною і не повинна толеруватися владою університету”, – сказала Медлін Пейдж з організації, що об'єднує британських pro-life студентів.

На її думку, свобода слова в багатьох британських університетах сьогодні розглядається як загроза, а не цінність. Університети стають осередками нових і руйнівних ідеологій, які суперечать свободі та підривають демократію. “Не так мають виглядати кузні еліти та майбутніх лідерів суспільного життя”, — говорить Медлін Пейдж.

Не лише католики можуть відчувати загрозу. Нещодавно на Кетлін Сток, викладачку англіканської філософії в університеті Сассекса, напали члени її власної профспілки за її неприхильне ставлення до ґендерної ідеології, яке вона не приховувала. Деякий час їй доводилося читати лекції через Інтернет, оскільки керівництво університету побоювалося за її безпеку. Деякі студенти погрожували їй смертю та розклеювали плакати із закликом до її звільнення. Профспілка університетів та коледжів не лише відмовилася її захищати, але й розкритикувала університет за те, що він не схвалив ініціативу розклеювання плакатів у кампусі.