Створення антикорупційного органу Святого Престолу
  • Нед, 10/02/2019 - 11:10

Святіший Отець затвердив новий статут Бюро Загального Ревізора, надавши йому повноваження антикорупційного органу.

В суботу, 9 лютого 2019 р., у Ватикані оприлюднено новий статут Бюро Загального Ревізора, органу контролю, створеного 2014 року в рамках реформи фінансово-економічної сфери Апостольської Столиці. Новий статут, що ввійде в дію 16 лютого, заступає попередній, затверджений на випробувальний термін у 2015 році.

Третій параграф першої статті документу визначає, що це Бюро є «антикорупційним органом» в значенні, окресленому Мерідською Конвенцією, тобто, конвенцією ООН проти корупції, до якої Святий Престол приєднався 19 жовтня 2016 року.

Таким чином, новий статут посилює повноваження Загального Ревізора, який отримує право безперешкодного доступу до «інформації та документів економічного чи адміністративного характеру» адміністрацій та органів Святого Престолу, як також здійснювати «будь-які інші ревізійні процедури, які вважатиме відповідними до обставин». Його обов’язком є доповідати Раді з економічних питань, Бюро Фінансової Інформації та судовій владі Держави-Міста Ватикану про порушення, виявлені в рамках своєї діяльності.