Створення центрів передподружнього приготування – одна з головних тем зборів протопресвітерів у Коломиї
  • Птн, 19/06/2015 - 15:55

18 червня у приміщенні управління Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ відбулися збори протопресвітерів. Засідання очолив Правлячий архієрей Преосвященний владика Василій (Івасюк).

Після спільної молитви архієрей пригадав усім священикам про молитву за Україну, котру мали б практикувати, а також пригадували про це своїм вірним.

Однією з головних тем зборів були заходи з нагоди 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Владика Василій відзначив високий рівень проведених наукових конференцій у Коломиї та Чернівцях, а також пригадав про обов’язок проведення заходів на районному рівні у містах єпархії.

Важливою темою зборів стало питання створення центрів передподружньої катехизації у різних містах єпархії. На зустріч запросили п. Марію Гавінську, яка багато років  є керівником центру передподружнього приготування у Стрийській єпархії. Керівник ознайомила присутніх з особливостями та важливістю створення осередків, які б добре готували молоді пари до прийняття Таїнства Подружжя. Богослов’я подружжя, етика подружжя і родини, психологія подружжя, основні правди християнської віри, канонічне подружнє право, біотичні аспекти сім’ї, медичні аспекти подружжя – головні теми зустрічей, котрі будуть вивчати молоді пари. Вже у вересні в Коломиї відбудуться навчання для майбутніх працівників центрів, а саме священиків і мирян.

Під час зборів єпископ своїми декретами потвердив наступні призначення. Своїм декретом до відкликання владика Василій потвердив призначення о. мітрата Валерія Сиротюка вікарієм Буковинським. Деканом Яремчанським єпископ потвердив о. Петра Голінея. Головою молодіжної комісії єпископ потвердив о. Володимира Гуменюка. Деканом Тисменичанським єпископ призначив о. Василя Панівника, який до цього часу був виконуючим обов’язки. Віце-канцлера єпархії о. Миколу Горецького єпископ нагородив жовтим хрестом.

Спільно з державною службою з надзвичайних ситуацій Коломийсько-Чернівецька єпархія розробила інструкцію з правилами пожежної безпеки у храмах. Канцлер єпархії о. Олександр Селезінка ознайомив присутніх з інструкцією та повідомив, що вона повинна бути у кожному храмі.

Голова комісії у справах мирян о. Захар Михасюта повідомив про з’їзд мирянських організацій, котрі відбудуться 4 липня у катедральному соборі Преображення Христового м. Коломиї.

На завершення єпископ подякував всім присутнім за працю і закликав старанніше працювати для добра Церкви.