Створено інформаційний портал «Стамбульська конвенція: п’ять причин не ратифікувати»
  • Срд, 26/01/2022 - 19:27

Рух «Всі разом!» презентує новий інформаційно-просвітницький ресурс про Стамбульську конвенцію: https://vsirazom.ua/istanbulconvention

Це інформаційний ресурс, присвячений стислому опису проблемних зон Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції). А також – обґрунтуванню, чому Україні не слід ратифікувати зазначений міжнародний документ.

Сайт має назву: «Стамбульська конвенція: п’ять причин не ратифікувати». Портал зручний у користуванні. Він дозволяє завантажити відповідні буклети як для друку, так і для розповсюдження. Також містить два інтерв’ю із резидентами Кабінету експертів щодо Стамбульської конвенції та посилання на ресурс, який із сканкопіями рішень 90 місцевих рад, які проголосували проти Стамбульської конвенції.

Одразу зазначається, що ця міжнародна угода була відкрита для підписання у Стамбулі у 2011 році, проте набула репутації сумнівного і проблемного документу від самого початку.

Портал інформує, що провідні країни Європи відмовляються ратифікувати Стамбульську Конвенцію. Основною причиною вказується наявність окремих положень в документі, які йдуть врозріз із національними законодавствами. Серед таких країн: Велика Британія, Болгарія, Угорщина, Чехія, Латвія, Литва, Словаччина, Вірменія, Україна. Ще дві держави-члени Ради Європи навіть не підписували документ.

У Болгарії Конституційний Суд оголосив Стамбульську конвенцію такою, що суперечить Конституції.

Туреччина пішла далі – взагалі відкликала свій підпис і денонсувала ратифікацію Стамбульської конвенції з формулюванням, що вона використовується для «нормалізації гомосексуалізму».

Польща теж оголосила про намір виходу із Конвенції, посилаючись на спроби ЛГБТ-угрупування нав’язати свої ідеї про «ґендер».

Ресурс вказує також на те, що Стамбульська конвенція покликана інтегрувати «ґендерну ідеологію» у правове поле. При цьому, документ не передбачає можливості ратифікувати конвенцію із застереженнями.

«Категорично відмовляючись від цього ідеологічного документу, країни вдосконалюють національні законодавства, спрямовані на захист і підтримку всіх членів сім’ї – дітей, матерів, батьків», – зазначається на сайті.

Окремий пункт присвячено тому, що Стамбульська конвенція є застарілою та неефективною. У контексті запобігання насильству стосовно жінок і побутовому насильству українське національне законодавство є більш досконалим та прогресивним у порівнянні з нормами, які містить документ. Також зазначається перелік законів та нормативно-правових актів, які регулюють суспільні відносини в зазначених питаннях. Викликає подив, що Стамбульська конвенція не вказує на головну причину випадків фізичної агресії у побуті – алкоголь.  Адже саме зловживання алкоголем є основною передумовою побиття і навіть вбивств у побутових умовах.

Одним з проблемних моментів конвенції є те, що вона зазіхає на одне з основоположних прав людини – право батьків на виховання дітей у відповідності до власних світоглядних та релігійних переконань. На сайті вказується стаття 14 Конвенції, яка зобов’язує держави включити в навчальні плани матеріали про «нестереотипні гендерні ролі» на всіх рівнях навчання. Тобто прищеплювати хлопцям жіночі моделі поведінки, а дівчатам – чоловічі.

Також на сайті містяться два відео з резидентами Кабінету експертів. «Що не так зі Стамбульською конвенцією?» – інтерв’ю із католицьким священником Романом Лабою, а також «Юрист-науковець – про Стамбульську конвенцію» – інтерв’ю із кандидатом юридичних наук Оленою Львовою.