Створено помісну Православну Церкву України та обрано її предстоятеля
  • Пон, 17/12/2018 - 13:38

Обєднавчий Собор православних церков України завершився створенням помісної автокефальної Православної Церкви та обранням її предстоятеля.

Обговорення та голосування відбувалося за участі ієрархів і мирян Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви  та Української Православної Церкви (в єдності з Московським Патріархатом) 15 грудня у стінах Софіївського Собору в Києві, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Новообраним Митрополитом Київським і всієї України та Предстоятелем помісної автокефальної Православної Церкви України став 39-річний Епіфаній (Думенко), який виступив перед віруючими на Софіївській площі з урочистою промовою з нагоди завершення об’єднавчого Собору.

Ми подолали всі ті перепони, які були на цьому нелегкому шляху. Ми зуміли засвідчити, що ми можемо обєднати, ми можемо єднатися, і ми можемо створити в Україні єдину помісну Православну Церкву нашими спільними зусиллями, – сказав Митрополит Київській і всієї України.

Він додав, що необхідно завершити цю справу єднання українського Православ’я, плекати українську богословську освіту і науку, надалі молитися про припинення війни та запанування в Україні справедливого миру.

Двері нашої Церкви відкриті для всіх. Ми закликаємо всіх до єднання, ми закликаємо всіх бути в цій визнаній єдиній помісній Православній Церкві України”, – звернувся Митрополит Епіфаній до ієрархів, священиків і віруючих усіх Православних Церков в Україні.

До обрання на цей пост він служив митрополитом Переяславським і Білоцерківським Української Православної Церкви Київського патріархату та намісником патріарха Філарета, головою Синодального управління у справах духовної освіти УПЦ КП, намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва. Новообраний Митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко) є доктором наук з богослов’я, ректором та професором Київської православної богословської академії.